sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 4.–7.2.2018

Pirkanmaalla voi kameran kuviin jäädä hieman viherrystä.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Tuleva yö on mahdollisten revontulien aikaa Lapissa. Muualla maassa ennuste on revontulien näkymisen kannalta heikompi.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäneitä aktiivisia alueita ei ole ollut. Vain vaivoin hieman taustakohinaan voimakkaampia flarepurkauksia on muutama ollut, voimakkain purkauksista oli B1.1-luokkaa.

Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 335 km/s ja hiukkastiheys oli maksimissaan ja hyvin lyhytaikaisesti 15 ppcm3. Muulloin hiukkastiheys on ollut 4–10 ppcm3 viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

IMF-kentän Bz-komponentin suunta on vaihdellut pohjoisen ja etelän välillä hyvin nopealla syklillä. Kentän maksivoimakkuus oli noin 4,5 nT ja Bz-komponentin 4 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja geosynkronisen radan etäisyydellä on ollut vähän. Kp-indeksin arvo on vaihdellut 0,3–2 välillä.

Ennuste

Auringon aktivisuudessa ei odoteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia ennustejakson aikana. Samoin energisten elektronien määrään ei odoteta suuria muutoksia. Kp-indeksin odotetaan kohoavan vielä tämän päivän aikana lukemaan 4 ja laskevan yön aikana lukemaan 2. Tämän jälkeen ennustusjakson loppuun indeksin lukeman odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2.

Kp-indeksi kohoaminen ennustejakson alussa johtuu lähinnä maapallon lähiavaruudessa tapahtuvasta hitaan ja hieman nopeamman aurinkotuulen rajapinnan pyörteisyydestä ja nopeasta vaihtelusta. Nopeampi aurinkotuuli on peräisin Auringon pohjoisnavalta laajentuvasta korona-aukosta, jonka napaisuus on positiivinen (magneettinen etelänapa).

Yö 4./5. voi olla aivan kohtuullinen revontuliyö Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 jo iltayön aikana. Jos ennuste toteutuu ja elektroneja on riittävästi maamme pohjoisosassa, revontulien todennäköisyys on hyvä. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien todennäköisyys pieni ja aivan etelärannikolla lähes olematon. Aamuyön kuluessa Kp-indeksin lukeman odotetaan pysyttelevän korkeintaan lukemassa kolme, joten revontulia voitaneen silloin nähdä Lapissa.

Yöt 5./6 ja 6./7. ovat hyvin rauhallisia. Revontulien mahdollisuus on pieni Lapissa, mutta muualla Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!