lauantai 24. helmikuuta 2018

Harvinainen geomagneettikentän värähtely aiheutti hienot revontulet

Torstaina 22.2. kello 5.50 alkaen havaittiin maapallon geomagneettisessa kentässä harvinainen värähtely jonka jakson pituus oli 100 sekuntia. Mittauksia tehtiin (Rob Stammes) Norjan Lofooteilla ja samaan aikaa Ruotsin Abiskossa videoitiin (Oliver Wright) hienoja revontulia. Videossa revontulet ovat hyvin loimuavia ja kirkkaita. Revontulissa oli myös havaittavissa selvää kirkkaiden läikkien muodostumista.

Noin puolitoista tuntia kestänyt harmoninen värähtely on seurausta sisemmässä magnetosfäärissä tapahtuvasta varattujen hiukkasten kulkeutumisesta magneettisten napojen välillä (etelä ja pohjoinen). Tällä kertaa niiden korkeus oli sellainen, että syntyi resonanssi-ilmiö ja hiukkasten aiheuttama magneettikentän värähtely vahvistui ja aiheutti hienot revontulet. Normaalitilassa tämä sama ilmiö aiheuttaa kaaoksellista värähtelyä magneettikentässä.

Harmoninen värähtely, jota kutsutaan englanninkielisellä termillä Pulsation Continuous, lyhyemmin (PC), on hyvin harvinainen magneettikentän tila, joka toistuu pari kolme kertaa vuodessa.

Tapahtumasta uutisoi Spaceweather.com verkkosivut http://spaceweather.com/ tänään. 

Rob Stammesin magneetikentän havainnot ovat nähtävissä graafissa  http://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=142794

ja Oliver Wright’in video revontulista Youtubessa https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=4jhTtMP3EtI


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!