tiistai 13. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 13.–16.2.2018

Ennustejakson aikana himmeitä revontulia nähtäneen Lapissa. Muualla maassa revontulien mahdollisuus on häviävän pieni.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut viimeaikaista aktiivisempaan. Edellisen vuorokauden voimakkain flarepurkaus oli C1,5 pilkkuryhmässä 2699. Pilkkuryhmän koko nyt 230 ppm. Purkauksen jälkeen ei ole ilmaantunut minkäänlaista flare-toimintaa.

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 348 km/s mutta viimetuntien aikana se on kohonnut ensin noin 507 km/s ja sitten aurinkotuulen nopeus saavutti hetkellisesti 763 km/s nopeuden. Hiukkastiheys oli viime vuorokauden aikana 10–15 ppcm3 mutta viime tuntien aikana se on pudonnut lukemaan 2–3 ppcm3. Muutokset aurinkotuulessa kertovat, että maapallo on kohdannut Auringon pohjoisilla keskileveyksillä olevan korona aukon. korona aukko on suhteellisen leveä itä-länsi suunnassa, joten se vaikuttaa avaruussäähän useiden vuorokausien ajan.

IMF-kentän voimakkuus saavutti maksimivoimakkuuden 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin voimakkuus oli -3 nT.

Energisten (>2 MeV) elektronien määrä on ollut hyvin vähäinen (8.50e+04 e/(cm2-ster-day)) ja pfu-indeksin arvo on määrittelemätön. Kp-indeksi on vaihdellut 0,3–2 välillä.

Ennuste

Vaikka korona aukko vaikuttaakin maapallon lähiavaruuden avaruussäähän, sen vaikutukset luultavasti jäävät vähäisiksi, johtuen elektronien vähäisyydestä. Kp-indeksi pysyttelee parin vuorokauden ajan matalissa lukemissa ja sitten 15. päivän aikana sen arvellaan nousevan jopa lukemaan 5, jolloin se merkitsisi magneettista G1-luokan myrskyä. Vähäisen elektronimäärän vuoksi usein ennustettu magneettinen myrsky on jäänyt toteutumatta.

Suomen kannalta mahdollisen magneettisen myrskyn ennustettu ajankohta ei ole kovin edullinen, sillä silloin Suomessa on päivä. Iltaa kohti myrsky laantunee tavanomaisimpiin lukemiin (2–3).

Yö 13./14. on rauhallinen, vain Pohjois-Lapissa on pieni mahdollisuus himmeiden revontulien näkymiseen.

Yöt 14./15. ja 15.16. ovat hieman ensimmäistä yötä aktiivisempia. Revontulien näkymisen mahdollisuus on hyvä Lapissa. Pohjois-Suomessa hyvin himmeät revontulet ovat mahdollisia mutta Keski- ja Etelä-Suomessa mahdollisuus revontulille on lähes olematon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.