perjantai 16. helmikuuta 2018

Revontuliennuste 16.–19.2.2018

12.2.2018 Auringosta lähti CME-pilvi (oikealla), joka suuntasi
kulkunsa kohti maapalloa.
Kuva ESA/NASA Solar and Heliospheric Observatory (SOHO
).
Himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia voidaan nähdä Lapissa. Muualla Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Avaruussää

Auringon aktiivisuusalueelta 2699 maanantaina (12.2.) lähtenyt pienehkö CME-pilvi törmäsi maapallon magneettikenttään 14./15. päivien välisen yön  aamupuolella. Se ei kuitenkaan aiheuttanut kovinkaan voimakasta häiriötä ja vaikutus oli hyvin lyhytaikainen. Kp-indeksi kohosi eilen iltapäivällä arvoon 3,67 ennustetun 5 sijaan. Samaan aikaan energisten elektronien määrä pysytteli matalana, joten revontulia näkyi lähinnä Lapissa.

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Taustakohinaa voimakkaampia flarepurkauksia ei esiintynyt.  Pilkkuja sisältänyt aktiivinen alue on kiertynyt Auringon näkyvän kiekon reunalle ja se ei enää vaikuta maapallon lähiavaruuden tilaan. Pilkkuryhmän koko on pienentynyt voimakkaasti viime vuorokauden aikana, ollen nyt 100 ppm.

 Aurinkotuulen nopeus saavutti maksiminopeuden 517 km/s ja hiukkastiheys vaihteli 3–30 ppcm3 välillä. IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 11 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimilukema oli -8 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien määrä oli hyvin vähäinen 6.70e+04 e/(cm2-ster-day) (pfu-indeksi on määrittelemätön).

Ennuste

Auringossa on useita pieniä korona-aukkoja, jotka eivät vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Auringon aktiivisuus jatkuu vähäisenä ja voimakkaiden flarepurkausten mahdollisuus on pieni. 

Kp-indeksin odotetaan kohoavan vielä tämän vuorokauden aikana lukemaan 5, joka toteutuessaan merkitsisi G1-luokan magneettista myrskyä. Ensi yönä maksimilukema olisi 4 ja seuraavina öinä 3. Energisten elektronien vähäisestä määrästä johtuen Kp-indeksin ennustettujen arvojen toteutuminen on kuitenkin epätodennäköistä ja lukemat jäävät ennustetuista merkittävästi.

Yö 16./17. on rauhallinen. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja hyvin himmeitä Pohjois-Suomen alueella. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 17./18. ja 18./19. ovat rauhallisia. Revontulia nähdään Pohjois-Lapissa ja muualla Lapissa himmeiden revontulien mahdollisuus on pieni. Pohjois-Suomesta etelärannikolle revontulien mahdollisuus on olematon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!