keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 8.–11.11.2017

Odotettavissa kirkkaita revontulia. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejakson aikana on odotettavissa revontulia koko maassa jokaisena yönä. Ennustejaksolla revontulet ovat voimakkaimpia parina ensimmäisenä yönä ja hieman himmeämpiä ja niiden näkyvyys hieman pohjoisempana viimeisenä yönä.

Avaruussää

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on pysytellyt hyvin vähäisenä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole esiintynyt. Voimakkaimmat flarepurkaukset olivat juuri ja juuri kohinatason yläpuolelle kohonnut A5.0-luokan ja tämän vuorokauden puolella tapahtunut A6.3-luokan flare.

Auringon koronaukko pohjoisnavalta keskileveyksille vaikuttaa edelleen maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Aurinkotuulen nopeus saavutti 675 km/s nopeus kello 21.20 Suomen aikaa ja IMF-kentän voimakkuus (Bt) oli maksimissaan 22 nT ja eteläsuuntainen komponentti (Bz) -15 nT.
Kp-indeksin kehitys on ollut nopeaa. Eilisen aamun lukemasta 1 noustiin tasaisesti puolipäivään mennessä lukemaan 5 ja pienen notkahduksen jälkeen edelleen lukemaan 6, jossa se on pysytellyt tähän asti.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen vähäisenä. Pohjoisen korona-aukko vaikuttaa edelleen vielä muutaman vuorokauden ajan avaruussäähän ja Kp-indeksin arvon odotetaan pysyttelevän koko ennustejakson ajan korkeana lukemissa 4–5.

Öiden 8./9. ja 9./10. aikana Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 5 (lukema 6 on myös mahdollista ensimmäisenä yönä). Toteutuessaan tämä merkitsee revontuliöitä koko maahan aina Baltiaa myöten. Suomessa revontulia nähtäneen koko maassa noin kello 20–23 alkaen, Lapissa aikaisemmin kuin Etelä-Suomessa. Pari tuntia myöhemmin näkyvyysalue siirtyy kattamaan myös jopa Etelä-Baltian ja mahdollisesti myös Itämeren etelärannan.

Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat todennäköisesti hyvin kirkkaita, loimuavia, revontulikruunun näkyminen on myös odotettavaa ja repoja voi esiintyä osittain etelätaivaalla.  Keski-Suomessa revontulet ovat kirkkaita, jonkin verran loimuavia ja säteiden muodostuminen on runsasta, ja kruunun esiintyminen ainakin paikoittain on mahdollista. Etelä-Suomessa revontulet ovat selkeästi paljain silmin nähtävissä, ajoittain voi esiintyä runsasta säteiden muodostumista. Baltiassa revontulet ovat rauhallisia kaaria.

Yö 10./11. Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 4 vaikkakin lyhytaikainen käynti lukemassa 5 on mahdollinen. Revontulet eivät ole aivan yhtä kirkkaita kuin edellisinä öinä, mutta silti kohtuullisen näyttäviä. Baltiassa ja aivan Suomen etelärannikolla revontulet ovat himmeitä jos niitä näkyy lainkaan.

Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita. Revontulikruunun näkyminen on mahdollista Pohjois-Lapissa. Keski-Suomessa näkyy rauhallisia kaaria joissa voi esiintyä ajoittain säteiden muodostumista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.