tiistai 14. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 14.11.–17.11.2017

Vain himmeita revontulia on odotettavissa.
 Kuva © Tampereen Ursa ry.
Revontuliaktiivisuus on vähäistä. Rauhallisia repoja nähtäneen lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa kaikkina ennustejakson öinä. Etelämpänä paljain silmin näkyviä revontulia ei odoteta esiintyvän.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Taustasäteilyä voimakkaampia flarepurkauksia on tapahtunut kaksi: B7.56-luokan flare kello 6.48 UT aikaa ja B2,3 kello 8.06 UT. Purkauksilla ei ollut vaikutuksia maapallon lähiavaruuden avaruussäähän.

Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 423 km/s kello 6.30 UT aikaan ja on siitä lähtien hieman hidastunut tämän aamun 380 km/s. Aurinkotuulen hiukkastiheys pysytteli noin 6 ppcm3 kunnes se kohosi tänään noin 11 ppcm3.

IMF-kentän voimakkuus (Bt) oli maksimissaan noin 8,6 nT ja eteläsuuntainen komponentti (Bz) -7,5 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli geosynkronisen radan etäisyydellä runsaasti, vuona kohosi lukemaan 20 582 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän matalalla tasolla koko ennustejakson ajan. Flarepurkausten mahdollisuus on vähäinen. Auringon pohjoisnavalta keskileveyksille ulottuvan korona-aukko ei odoteta aiheuttavan merkittäviä häiriöitä lähiavaruuden tilaan. Aurinkotuulen nopeuden odotetaan kasvavan nopeuteen noin 600 km/s mutta samaan aikaa hiukkastiheys pysyttelee pienenä.

Yöt 14./15. ja 15./16. ovat suhteellisen rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan kohoavan enintään lukemaan 4. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana havaittu korkea elektronivuo kohottaa jonkin verran revontulien todennäköisyyttä ensimmäisen yön aikana. Rauhallisia revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa voidaan havaita lähinnä kameran tallentamana rauhallinen revontulivyö tai harsoa. Etelä-Suomessa ei ole odotettavissa revontulia.

Yö 16./17. on edellistä yötä rauhallisempi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 3, jolloin revontulia nähtäneen Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja Keski-Suomessa revontulivaloa voi tallentua kameroiden kuvasensoreille. Etelä-Suomessa revontulia ei nähdä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.