tiistai 14. marraskuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 13.11.–9.12.2017

Kp- ja Ap-indeksien ennuste. Kuva © Kari A. Kuure.
Pitkäaikaiseen ennusteeseen sisältyy kaksi aktiivista jaksoa, jolloin revontulia voitaneen nähdä koko maassa. Ensimmäinen näistä jaksoista on 20.–22. marraskuuta ja toinen 4.–7. joulukuuta.

Kp- ja Ap-indeksit

Ennustejakson aluksi 14.11. lähtien maapallon magneettikentän odotetaan olevan rahaton. Kp-indeksin vuorokautinen maksimi odotetaan kohoavan arvoon 4. Vuorokautinen maksimi yleensä asettuu Suomessa aamuöiden ensimmäisille tunneille. Ap-indeksi on korkeimmillaan 15.11. Magneettinen rauhattomuus laantuu vähitellen ja 19.11. ollaan lyhytaikaisesti matalissa indeksien arvoissa. Magneettisen rauhattomuuden aikana revontulia nähtäneen Keski-Suomesta Lappiin. Revontulien mahdollisuus etelärannikolla on hyvin pieni.

Ennustejakson ensimmäinen magneettinen myrsky koetaan 20.–22. marraskuuta, jolloin Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 5. Ap-indeksin lukema on tasaisesti tällä jaksolla lukemassa 20. Nämä ovat sellaisia lukemia, että revontulia pitäisi näkyä koko maassa.

Magneettinen rauhattomuus laantuu 23. päivästä alkaen ja sitä jatkunee aina joulukuun 4 päivään asti. Tällöin Indeksien odotetaan kohoavan korkeisiin lukemiin (Kp-indeksi lukema 6 ja Ap-indeksi jopa 35–40). Toteutuessaan tällöin nähtäisiin merkittävän kirkkaita ja aktiivisia revontulia koko maassa ja jopa Baltiassa. Aktiivista jaksoa kestää noin 4 vuorokautta jonka jälkeen tilanne normalisoituu tai muuttuu hyvin rauhalliseksi.

Radiovuon ennuste. Kuva © Kari A. Kuure.
Radiovuo


Radiovuon ennuste kertoo, että Auringon flarepurkausten todennäköisyys on hieman koholla ennustejakson aluksi. Marraskuun 28. päivästä lähtien radiovuon odotetaan vaimenevan taustakohinan tasolle, joka saavutettaneen joulukuun 5. päivän tienoilla. Radiovuon vähentymisen myötä flarepurkausten mahdollisuus myös pienenee ja VHF-radioliikenne on häiriöttömämpää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.