torstai 2. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 2.–5.11.2017

Revontulet ovat himmeitä Tampereen horisontissa.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejakson paras revontuliyö on 2./3. Revontulia voidaan silloin nähdä Keski-Suomessa ja siitä pohjoiseen. Seuraavina öinä vain Pohjois-Suomessa ja Lapissa voidaan nähdä himmeitä revontulia.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimevuorokausina hyvin vähäistä: taustakohinan ylittäviä flarepurkauksia ei ole havaittu. Auringon heikoissa aktiivisissa alueissa ei ole ollut pilkkuja lainkaan. Koronassa ei ole ollut maapallon avaruussäähän vaikuttavia koronaukkoja. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 307 km/s ja hiukkastiheys 10012 ppcm3.

Lähiavaruuden IMF-kentän kokonaisvoimakkuus maksimissaan oli 10 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimi oli -5 nT.  Energialtaan yli 2 MeV elektronien määrä on ollut kohtalainen, vuontiheys oli 2 866 pfu, yli 10 MeV elektronien määrä on ollut tausta-arvossaan.
Geomagneettisen kentän tila on ollut rauhallinen.

Ennusteet

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 2–3 koko ennustejakson ajan.

Yö 2./3. revontulia nähtäneen Lapissa, jossa ne ovat tavanomaisen kirkkaita ja säteiden- ja laikkujen muodostuminen on todennäköistä. Pohjois-Suomessa revontulet ovat rauhallisia mutta ajoittain voidaan havaita säteiden muodostumista. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen palajin silmin, kameralla voitaneen saada tallennettua heikkoa revontulivaloa kapeana vyönä tai harsona.


Yöt 3./4. ja 4./5. ovat edellistä yötä rauhallisempia. Himmeitä revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa, mutta muualla maassa revontulien näkeminen on epätodennäköistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.