tiistai 21. marraskuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 20.11.–16.12.2017

Kp- ja Ap-indeksit kertovat, että jouluuna alkupuolella
voidaan taas nähdä kunnollisia revontulia.
Kuva © Kari A. Kuure, lähde SWPC.

Joudumme odottamaan aina joulukuun 4. päivään ennen kuin voimme nähdä taivaalla kunnon revontulia. Silloin alkava revontulijakso kestää arviolta noin 4 vuorokautta ja se päättyy 8. joulukuuta. Sen jälkeen on muutama vuorokausi hiljaisempaa aikaa kunnes 11. joulukuuta revontulien mahdollisuus kohoaa hieman muutaman vuorokauden ajaksi.

Auringon aktiivisuus on lähestymässä minimiä. Pilkuttomien vuorokausien määrän perusteella minimi saavutetaan vuoden 2019 aikana. Revontuliharrastajien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä Auringon korona-aukot pitävän huolen siitä, että revontulia nähdään myös aktiivisuusminimikausien aikana. Revontulet ovat kylläkin harvenemassa ja itse revontulet ovat ehkä keskimääräistä himmeämpiä ja vaatimattoman näköisiä, mutta hienoja havaintokohteita joka tapauksessa.

Kp- ja Ap-indeksit

Kp-indeksin vaihtelu on hyvin rauhallista. Enimmäkseen indeksin odotetaan pysyttelevän 2–4 lukemissa. Joulukuun 4. indeksi kohoaan nopeasti arvoon 6, joka merkitsee G2-luokan magneettista myrskyä. Jos ennuste toteutuu ja muuttikin revontulien näkymisen vaikuttavat tekijät ovat suotuisia, kirkkaita revontulia voidaan nähdä koko maassa. Revontulien määrän ja kirkkauden huippu saavutetaan joulukuun 5. päivänä, jolloin saavutetaan Ap-indeksin maksimilukema 40.

Normaalitilaan palataan joulukuun 8 päivänä. Vielä ennen ennustejakson päättymistä voidaan kokea pieni revontulipurske joulukuun 11–13. päivinä. Tällöin Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4, joka merkitsee revontulia koko maahan mutta Etelä-Suomessa ne ovat hyvin himmeitä.

Radiovuon ennuste kertoo, että Auringossa ei odoteta
tapahtuvan suurempia flare-purkauksia.
Kuva © Kari A. Kuure, lähde SWPC.
Auringon aktiivisuus


Radiovuon ennuste on hyvin rauhallinen koko ennustejakson ajan. Tämä merkitsee sitä, että Auringossa ei odoteta tapahtuvan taustakohinasta erottuvia flare-purkauksia. Ennustejakson keskivaiheilla saavutetaan hyvin rauhallinen jakso, jolloin pilkkuja ei luultavasti ole lainkaan. Ennustejakson maksimaaliset arvot ovat nekin niin alhaisella tasolla, että niidenkään aikana ei ole odotettavissa merkittäviä niin radio- kuin avaruussäähän vaikuttavia purkauksia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.