sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 26. – 29.11.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Revontulet ovat mahdollisia Lapissa parin seuraavan yön aikana. Muualla Suomessa revontulia ei ole odotettavissa koko ennustejakson aikana.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut hyvin vähäistä. Auringonpilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut yksi ja taustakohinan ylittäviä flarepurkausia ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 478 km/s mutta on sen jälkeen hidastunut nopeuteen 327 km/s.

IMF-kentän maksimisvoimakkuus (Bt) oli 9 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimiarvo -5 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon arvo geosynkronisen radan etäisyydellä Maasta oli hyvin vähäinen. maksimiarvo oli 703 pfu.

Maapallon geomagneettisessa kentässä ei esiintynyt häiriöitä ja Kp-indeksin arvo oli 0–1,33.

Ennuste

Auringon aktiivisuuteen ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia. Pari pientä korona-aukkoa ei juuri vaikuta lähiavaruuden avaruussäähän. Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän lukemissa 0–3, lukema 4 on mahdollinen vain lyhyinä purskeina parin ensimmäisen vuorokauden aikana, jotka sattuvat Suomen päiväaikaan.

Yöt 26./27. ja 27./28. ovat rauhallisia. Revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja yleisesti vain kameran kuvasensorin havaitsemia. Muualla maassa ei ole odotettavissa revontulia.


Yö 28./29. on edelleen hyvin rauhallinen. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa keskiyön tunteina. Muualla maassa ei revontulia ole odotettavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.