perjantai 17. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 17.–20.11.2017

Ennustejaksolla ei revontulia ole odotettavissa.
Kuva © Tampereen Ursa
.
Odotettavissa vain himmeitä revontulia lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulia todennäköisesti ei nähdä!

Avaruussää

Auringon aktiivisuudessa on tapahtunut pieni hyppäys aktiivisempaan suuntaan. Auringon itäreunan takaa kiertyi näkyville aktiivinen alue, jossa on yksi pilkkuryhmä, joka sai tunnukseksi AR12687, lyhyemmin 2687. 

Flarepurkauksia on havaittu kaksi, molempien voimakkuudet ovat taustasäteilyn selvästi ylittäviä. Voimakkain purkaus tapahtui kello 0.27 UT aikaan tänään ja sen voimakkuus oli B6.27. Hieman heikompi purkaus tapahtui eilen kello 13.07 UT ja oli voimakkuudeltaan B3.54. Lisäksi havaittiin pienehkö CME-purkaus kello 22.12 UT, jonka alkuperä oli 2687 alueella.

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimissaan 524 km/s ja se on sen jälkeen ollut hieman laskusuunnassa. Hiukkastiheys oli maksimissaan noin 10 ppcm3 mutta se on myös pudonnut eilisen päivän aikana ollen nyt noin 6 ppcm3.

IMF-kenttä (Bt) saavutti maksimivoimakkuuden 11 nT viime yönä ja eteläsuuntainen komponentti (Bz) oli voimakkaimmillaan -9 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli geosynkronisen radan etäisyydellä vähänlaisesti, vuon tiheys oli 886 pfu.

Kp-indeksin arvo oli maksimissaan 4 ja on sen jälkeen vaihdellut lukemissa 1–3.

Ennuste

Lähiavaruuden tilaan vaikuttaa hieman ekvaattorin pohjoispuolella oleva korona-aukko ja aktiivinen pilkkuryhmä 2687.  Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän suhteellisen tasaisena. C-luokan flarepurkausten mahdollisuus pieni koko ennustejakson ajan. Geomagneettisen kentän aktiivisuuden odotetaan pysyttelevä matalalla ja magneettisten myrskyjen mahdollisuus on vähäinen. Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän lukemissa 2–4 koko ennustejakson ajan.

Yöt 17./18., 18./19. ja 19./20. kaikki ovat hyvin rauhallisia. Rauhallisia revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa voidaan ajoittain nähdä himmeää revontulivaloa kapeana vyönä tai harsona. Etelä-Suomessa revontuli tuskin nähdään.

Viimeisen yön osalta ennusteeseen sisältyy muita suurempi epävarmuus, sillä pitkäaikaisen ennusteen mukaan Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 heti ennustejakson päättyessä. Jos ennakoitua nousu tapahtuu jonkin verran aikaisemmin, revontulien mahdollisuus myös Etelä-Suomessa kasvaa. Tällöin revontulia voi olla odotettavissa 20.11. päivänä aamuyöstä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.