lauantai 11. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 11.11.–14.11.2017

Tulevina öinä revontulia ei juuri näy Lappia lukuun ottamatta.
Jos jotakin näkyy, niin se on lähinnä kameran tallentamaa
vihreää harsoan.. Kuvassa näkyvä vaalea pilvi on
hohtavia yöpilviä. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Tulevina öinä revontulet ovat hyvin himmeitä tai niitä ei nähdä muualla kuin Pohjois-Lapissa.

Avaruussää

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut ja flarepurkausten voimakkuus on ollut suunnilleen taustakohinaa (mini tai mikroflareja).

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 719 km/s mutta on ollut laskusuunnassa sen jälkeen ollen nyt 570 km/s. Aurinkotuulen tiheys on ollut hieman tavallista vähemmän, vuon tiheydeksi määriteltiin noin 5 ppcm3. Geosynkronisenradan etäisyydellä energisten (> 2 MeV) elektronien määrä on ollut suhteellisen korkea, 17 453 pfu.

IMF kentän vuona arvo (Bt) oli maksimissaan 8 nT ja eteläsuuntaisen komponentin suurin arvo -6 nT.
Kp-indeksi on enimmäkseen ollut lukemassa 3 2/3 mutta on laskenut eilisestä lukemaan 2.

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia, joten lähiavaruuden avaruussäässä ei odoteta suuria muutoksia. Auringon pohjoisnavalta keskileveyksille ulottuva korona-aukko ei vaikuta suoraan avaruussäähän mutta maapallon kohdalla nopea hiukkasvirtaus ja ekvaattorialueen hidas hiukkasvirtaus kohtaavat ja se voi aiheuttaa nopeita muutoksia lähiavaruuden tilaan. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän 3–4 ensimmäisen yön aikana ja sen jälkeen lukemissa 2–3 seuraavien öiden aikana.

Yö 11./12. on enimmäkseen rauhallisten revontulien aikaa lähinnä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Revontulikaari on hyvin rauhallinen ja jonkin verran esiintyy säteiden muodostumista Lapin alueella. Keski-Suomessa revontulivalo on himmeää ja paikka paikoin vain kameran kennolle tarttuvaa, revontulimuodot ovat lähinnä rauhallisia kaaria tai pelkkää harsoa. Etelä-Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 12./13. ja 13./14. ovat rauhallisia. Himmeitä revontulia näkyy lähinnä Lapissa, kaikkein varmimmin Sodankylän pohjoispuolella. Muualla maassa revontulia tuskin nähtäneen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!