sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 5. – 8.11.2017

Revontulet voivat olla suhteellisen kirkkaita ennustejakson
viimeisenä yönä. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejakson kaksi ensimmäistä yötä ovat rauhallisia, revontulia näkynee vain pohjoisilla leveyksillä. Viimeisen yön aikana (7./8.) revontulien näkyminen on mahdollista koko maassa.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Taustakohinaa voimakkaampia flarepurkauksia eikä CME-purkauksia ei ole syntynyt.

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimissaan 458 km/s nopeuden ja hiukkastiheys on ollut 3–4 ppcm3. IMF-kentän voimakkuuden maksimiarvo (Bt) oli 8 nT ja eteläsuuntainen komponentti (Bz) oli maksimissaan -4 nT. Kp-indeksin arvo pysytteli koko vuorokauden lukemissa 0–1.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäähän tulee vaikuttamaan viimeistään 6.11. maapallon kohtaama aurinkotuulen tihentymä, jonka hiukkasnopeus kasvaa 7.11. vuorokauden aikana noin 480 km/s. Osittain avaruussäähän vaikuttaa myös Auringon pohjoisnavalta keskileveyksille kurottuva korona-aukko, jonka vaikutus alkaa tuntua ennustejakson loppupuolella.

Maapallon magneettikentän tila odotetaan pysyttelevän rauhallisena 5. ja 6. marraskuuta mutta se siirtyy häiriintyneeseen tilaan 6. päivän iltana. Ennustejakson viimeisenä päivänä koetaan G1-luokan magneettinen myrsky, Kp-indeksin odotetaan tällöin kohoavan lukemaan 5.

Yö 5./6. on hyvin rauhallista. Näkyviä, hyvin rauhallisia revontulia nähtäneen vain Lapissa. Muualla maassa revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Yö 6./7. on jo selkeästi edellistä yötä aktiivisempi. Lapissa nähdään kirkkaita, joskin kohtuullisen rauhallisia revontulia. Pohjois-Suomessa revontulet ovat rauhallisia ja Keski-Suomessa himmeitä reposia voidaan nähdä aika ajoin yön kuluessa. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 7./8. on magneettisen myrskyn jälkeen hyvin rauhaton. Kirkkaita ja loimuavia revontulia nähdään Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Säteiden muodostumien on runsasta ja laikkuisuutta esiintyy yleisesti. Koronan näkyminen on todennäköistä ainakin Lapissa. Keski-Suomessa revontulet ovat kirkkaita ja loimuavia, säteitä muodostuu suhteellisen runsaasti. Etelä-Suomessa revontulet ovat helposti paljain silmin nähtävissä ja säteitä muodostuu ajoittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.