torstai 23. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 23.–26.11.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Tällä ennustejaksolla Pohjois-Lappia lukuun ottamatta revontulia tuskin nähdään.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähistä, pilkkuryhmiä ja merkittäviä aktiivisia alueita ole. Vähäinen korona-aukko on ilmaantunut pohjoiselle pallonpuoliskolle, mutta se on niin pieni ja vaikutus maapallon lähiavaruuden avaruussäähän tuntu vasta seuraavalla ennustejaksolla. Taustakohinasta erottuvia flarepurkauksia ei ole tapahtunut.

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimilukeman 598 km/s ja hiukkastiheys on ollut noin 6 ppcm3.

Maapallon magneettinen kenttä on ollut rauhallinen. IMF-kentän suunta ja voimakkuus on vaihdellut tavanomaisesti, kokonaiskentän (Bt) vuontiheys on ollut 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimilukema oli -4 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien määrä geosynkronisen radan etäisyydellä oli maksimissaan 2 742 pfu.

Kp-indeksi pysytteli koko viime vuorokauden 2–3 lukemissa.

Ennuste

Auringon aktiivisuus jatkunee matalalla tasolla ja maapallon maneettikenttään ei odoteta suurempia häiriötiloja. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa koko ennustejakson ajan.


Yöt 23./24., 24./25. ja 25.26. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Kp-indeksi pysyttelee sitkeästi arvoissa 1–2. Jos elektronin vuo pysyttelee nykyisissä lukemissa, niin se merkitsee sitä, että himmeitä revontulia voidaan nähdä Pohjois-Lapissa. Muualla revontulien näkyminen on hyvin epätodennäköistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.