maanantai 2. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 2.–5.10.2017

Tampereen horisontissa ei ole odotettavaissa revontulia
lähivuorokausien aikana. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana hyvin matala. Auringon aktiivisia alueita pilkkuineen on ollut kolme. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 513 km/s ja hiukkastiheys matalahko. 

Maapallon geomagneettisessa kentässä ei ole esiintynyt suurempaa rauhattomuutta ja Kp-indeksi on pysytellyt lukemissa 2–3. 

Lähiavaruuden IMF-kentän kokonaisvoimakkuus on ollut maksimissaan 5 nT ja maksimi etelänsuuntaisen komponentin maksimilukema on ollut -5 nT. 

Energisiä (> 2 MeV) elektroneja on ollut kohtuullisen runsaasti, vuon maksimiarvo on ollut lukemassa 14 651 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän samalla viimevuorokausien tasolla. C-luokan flarepurkausten mahdollisuus on vähäinen koko ennustejaksolla. Lokakuun 3 päivänä maapallon lähiavaruuden säähän vaikuttaa noin reilun vuorokauden ajan vähäinen korona-aukko, jonka magneettinen suunta on pohjoiseen. Sen ei odoteta aiheuttavan häiriöitä maapallon magneettikentässä ja kentän odotetaankin pysyttelevän hyvin rauhallisena koko ennustejakson ajan.


Yöt 2./3., 3./4. ja 4./5. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2, jolloin ainoastaan Lapissa voidaan nähdä himmeitä revontulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.