maanantai 9. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 9.–12.10.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Sen pinnalla ei ole ainoatakaan pilkkuryhmää. Auringon korona aukko, joka ulottuu pohjoisnavalta keskileveyksille alkaa hieman vaikuttaa maapallon lähiavaruuden tilaan lähivuorokausien ajan.

Maapallon geomagneettinen kenttä on ollut rauhallinen. Kp-indeksi on pystellyt matalissa arvoissa, viimeksi kuluneen vuorokauden aikana lukema on vaihdellut 0–2 välillä.

Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 467 km/s. IMF-kenttän voimakkuus on ollut 7 nT ja eteläsuuntainen Bz-komponentin maksimiarvo oli -4 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja on ollut hyvin vähän (227 pfu).

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan muutoksia ennustejakson aikana. Korona-aukko on siirtymässä asemaan, jossa sen vaikutus maapallon magneettikenttään on suurimmillaan. Tällöin aurinkotuulen tiheys laskee vain muutamaan hiukkaseen kuutiosenttimetrissä. Muutos on nopea ja sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia magneettikenttään. Aurinkotuulen nopeus ylittää 500 km/s nopeuden.

Kp-indeksi pysyttelee pari ensimmäistä vuorokautta matalissa lukemissa (1–2), mutta kolmannen vuorokauden aikana näyttäisi tapahtuvan selkeä muutos. Lokakuun 11. päivänä Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 3–4 ja vielä saman päivän iltayöstä lukemaan 5. Jos ennuste toteutuu, merkitsee se G1-luokan geomagneettista myrskyä.

Yö 9./10. on hyvin rauhallinen. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä ajoittain Lapissa, muualla reposia ei nähtäne.

Yö 10./11. on hieman aktiivisempi. Kp-indeksin odotetaan nousevan arvoon 3, jolloin Keski-Suomessa voidaan nähdä himmeä revontulikaari. Pohjois-Suomessa revontulet ovat selkeitä, jonkin verran säteiden muodostumista voi esiintyä. Lapissa revontulet ovat kirkkaita, jonkin verran loimuavia ja säteitä muodostuu runsaasti. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.

Yö 11./12. on hyvin aktiivinen. Kp-indeksin odotetaan nousevan lukemaan 4, jolloin revontulia voitaneen nähdä koko maassa. Lapissa revontulet ovat kirkkaita, loimuavia ja säteitä syntyy runsaasti. Koronan ilmaantuminen on mahdollista. Pohjois-Suomessa revontulet ovat selkeästi nähtävissä, jonkin verran loimuavia ja säteitä muodostuu säännöllisesti. Keski-Suomessa nähdään revontulikaari tai vyö, jossa syntyy ajoittain säteitä ja kirkastumia. Etelä-Suomessa nähtäneen himmeäkö revontulikaari.

Huomaa, että revontulien kuvausten osuvuus voi olla suurpiirteinen ja sen toteutuminen edellyttää, että kaikki osatekijät muodostuvat suotuisiksi! Yhdenkin osatekijän ollessa ennustettua huonompi, revontulien näkyvyysalue ja ominaisuudet voivat poiketa paljon kuvauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.