keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 18.–21.10.2017

Ennustejaksolla ei revontulia voi odottaa näkevänsä.
Kuva ©Tampereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Auringossa ei ole näkyvissä ainoatakaan pilkkuja sisältävää aktiivista aluetta ja muut alueet ovat aktiivisuudeltaan heikkoja. Koronassa on näkyvissä kolme pientä korona-aukkoa mutta niiden vaikutus maapallon lähiavaruuden avaruussäähän on heikko.

Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 539 km/s. Huippuarvon jälkeen eilen iltapäivällä aurinkotuulen nopeus on pudonnut noin 450 km/s ja viimeyön aikana lukemaan noin 410 km/s. Aurinkotuulen hiukkastiheys on ollut 4–5,5 ppcm3.

Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli hyvin runsaasti, vuon tiheydeksi saatiin mitattua 56 839 pfu. Energisiä(>10 MeV) protonivuo oli hyvin pieni, vain 0,1–0,3 pfu.

IMF-kentän voimakkuus on vaihdellut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 2–4 nT välillä. Pohjois-eteläsuuntaisen kenttävoimakkuus on vaihdellut +2 – -3 nT välillä.

Maapallon magneettikenttä on ollut hyvin rauhallinen, Kp-indeksi on vaihdellut 1/3 – 2 2/3 välillä.

Ennuste

Maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän vielä tämän vuorokauden kuluessa. Tällöin lähiavaruuden hiukkastiheys kaksinkertaistuu saavuttaen lukeman noin 5 ppcm3. Samanaikaisesti aurinkotuulen nopeus putoaa noin arvoon 400 km/s. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2 koko ennustejakson ajan.


Yöt 18./19., 19./20. ja 20./21. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Vain Lapissa voidaan nähdä himmeää revontulivaloa kaarena tai harsona. Muualla ei revontulia nähtäne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.