perjantai 6. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 6. – 9.10.2017

Vain himmeitä revontulia on odotetavissa.
Kuva © Tamperen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut hyvin matala. Voimakkain tapahtuma oli C1-luokan flarepurkaus alueella 2683. Tällä hetkellä Auringossa on kaksi auringonpilkkualuetta.

Maapallon geomagneettinen kenttä on ollut rauhallinen. Aurinkotuulen nopeus saavutti huippuarvon 448 km/s. IMF-kentän suurin voimakkuus oli 9 nT ja eteläsuuntaisen komponentin suurin arvo oli -8 nT. Vapaita suurienergisiä (>2 MeV) elektroneja oli kohtalainen määrä, vuon arvo oli 5863 pfu.

Ennuste

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän ensimmäisen  vuorokauden arvojen 1–2 välillä. Toisena yönä indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 aamupuolella yötä. Indeksi kuitenkin laskee nopeasti arvoon 2–3 ja pysyttelee näissä lukemissa aamupäivään.

Yö 6./7. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin arvo 2 ennakoi revontulia lähinnä Lappiin, jossa ne ovat himmeitä ja rauhallisia.

Yö 7./8. on edellistä yötä aktiivisempi. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaa 4, joka toteutuessaan tietäisi revontuliyötä lähes koko maassa. Lapissa revontulet ovat loimuavia ja kirkkaita. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat hyvin rauhallisia ja Etelä-Suomessa voidaan nähdä himmeä revontuli vyö tai kaari.


Yö 8./9. on jälleen hyvin rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan nousevan korkeintaan arvoon 3, jolloin revontulia nähtäisiin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Himmeä revontulikaari voidaan nähdä Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa revontulten todennäköisyys on hyvin vähäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.