lauantai 21. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 21.–24.10.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Kello 23.29 UTC tapahtui M1.11-luokan flarepurkaus aivan Auringon itäreunalla. Tällä hetkellä Auringossa ei ole numeroituja aktiivisia alueita. Aurinkotuulennopeus saavutti maksimilukeman 496 km/s ja hiukkastiheys noin 6 p/cm3.

IMF-kenttävoimakkuus oli maksimissaan 5 nT ja eteläsuuntainen komponentti oli maksimissaan -4 nT. Energisiä (>2MeV) elektronivuo oli maksimissaan vähäinen, 851 pfu.


Ennuste

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa ennustejaksolla aurinkotuulen tihentymä ja sen jälkeen siirtyminen harventumaan. Harventuma on seurausta koronassa olevasta pienestä aukosta, joka vaikuttaa avaruussäähän muutaman vuorokauden ajan.

Kp-indeksin odotetaan kohoavan arvoon 4 ensimmäisen vuorokauden aikana ja laskevan sen jälkeen lukemiin 1 ja 2 ennustejakson loppuun asti.

Yö 21./22. on rauhallisten revontuli-ilmiöiden aikaa koko maassa. Kp-indeksin huippu ajoittuu aamuyölle, jolloin myös kirkkaimmat revontulet nähtäneen. Tosin vapaiden energisten elektronien määrä on vähäinen, joten tavanomaiseen Kp-indeksin ennakoimaan kirkkauteen ei ehkä päästä.

Lapissa revontulet ovat selkeitä, rahallinen kaari ja jonkin verran näkyy säteiden muodostumista. Voimakkaimman purkauksen aikana koronan näkyminen ei ole mahdotonta. Pohjois-Suomesta etelärannikolle nähtäneen rauhallinen revontulikaari, kirkkaus on voimakkainta pohjoisessa mutta etelärannikolla ehkä vain kameran herkkä kenno voi revontulivaloa tallentaa.


Yöt 22./23. ja 23./24. on hyvin rauhallinen koko maassa. Revontulia nähtäneen Lapissa mutta etelämpänä revontulien todennäköisyys on vähäinen tai suorastaan olematon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.