torstai 12. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 12.–15.10.2017

Viimeyönä näkyneet revontulet olivat suhteellisen kirkkaita
mutta hyvin rauhallisia huolimatta G1-luokan magneettisesta
myrskystä. Säteitä ei juuri esiintynyt. Taivas peittyi pilveen
aamuyön tunteina. Kuva © Tampereen Ursa.ry.
Auringon aktiivisuus on ollut viimeisen vuorokauden aikana hyvin vähäinen. Auringonpilkkuja ei ole esiintynyt. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimiarvon 508 km/s.

Maapallon geomagneettisessa kentässä koettiin magneettinen mysrky, jonka voimakkuus oli G1. Energisten  (>2 MeV) elektronien vuo oli vähäinen 252 pfu. Kp-indeksi oli maksimissaan lukemassa 5.

Lähiavaruuden IMF-kenttä saavutti maksimilukeman 12 nT ja eteläsuuntainen Bz-komponentti -10 nT.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän vähäisenä: M- ja X-luokan flarepurkauksia ei ole odotettavissa. Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa korona-aukko, joka ulottuu Auringon pohjoisnavalta keskileveyksille. Etelänavalla oleva korona-aukko on hyvin pieni.

Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän suhteellisen korkeassa 4–5 lukemassa ensimmäisen ja toisen yön aikana. Kolmantena yönä Kp-indeksin maksimiarvoksi odotetaan 4.

Yöt 12./13. ja 13./14. ovat suhteellisen aktiivisia revontuliöitä koko maassa. Lapissa revontulet ovat kirkkaita, voimakkaasti leimuavia ja säteiden muodostuminen on voimakasta. Korona voi näkyä laajoilla alueilla. Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita, säteiden muodostuminen on voimakasta eikä koronan näkyminen ole poissuljettu mahdollisuus. Keski-Suomessa revontulikaaret tai vyöt ovat kirkkaita ja rauhallisia. Aika ajoin voi näkyä säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa revontulikaaret ovat helposti näkyviä ja heikkoa säteiden muodostumista voi näkyä. Baltiassa himmeät revontulikaaret ovat mahdollisia.

Yö 14./15. on hieman rauhallisempi kuin edelliset yöt. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita ja loimuavia, säteiden muodostuminen on runsasta. Keski-Suomessa rauhallisia revontulikaaria, joissa aika ajoin näkyy säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa näkyy selkeä ja rauhallinen revontulikaari. Baltiassa revontulia tuskin nähtäneen.

Huomaa, että revontulien kuvausten osuvuus voi olla suurpiirteinen ja sen toteutuminen edellyttää, että kaikki osatekijät muodostuvat suotuisiksi! Yhdenkin osatekijän ollessa ennustettua huonompi, revontulien näkyvyysalue ja ominaisuudet voivat poiketa paljon kuvauksesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.