perjantai 20. lokakuuta 2017

Sittenkin revontulia

Tampereella revontulet muodostivat rauhallisen kaaren.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Tampereen Ursan sääkamera tallensi viimeyönä revontulia kello21 lähtien. Samoin Markku Lintisen revontulikamera kuvasi rauhallisen revontulikaaren matalalla pohjoisessa horisontissa. Kp-indeksi kohosi aamuyön tunteina arvoon 4 ja illalla se oli arvossa 3. Näin ollen revontulien näkymiseen oli suhteellisen hyvät mahdollisuudet ja nyt mahdollisuus toteutui.

Syy odottamattomaan Kp-indeksin nousuun oli ilmeisesti aurinkotuulen tihentymän ohimeno ja maapallon joutuminen harventuneeseen aurinkotuuleen, jossa tuulennopeus oli noin 496 km/s. Samaan aikaan lähiavaruuden energisten (>2 MeV) elektronien määrä oli korkea, elektrovuon arvo oli maksimissaan 38 618 pfu. Näin ollen revontulien näkymisen todennäköisyys oli korkea ja se toteutui rauhallisena revontulivyönä.


Himmeitä revontulia nähtiin Taivaanvahti.fi-sivustolle tulleiden ilmoitusten mukaan lähes koko maassa, missä pilvisyys ei haitannut näkyvyyttä taivaalle. Lapissa ja pohjoisessa revontulet olivat selvästi kirkkaampia kuin etelässä.  Jopa aivan maamme etelärannikolla revontulet olivat ainakin kameran tavoitettavissa.

Markku Lintisen (©) revontulikamera näki revontulet tällätavoin.

Oletko kuvannut revontulia? Tässä Revontulet-blogissa julkaisemme mielellämme lukijoiden ottamia revontulikuvia. Voit lähettää niitä sähköpostitse radiantti@tampereenursa.fi osoitteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.