maanantai 2. lokakuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 2.–28.10.2017

Kp-indeksin ennuste seuraavalle neljälle viikolle.
Kuva © Kari A. Kuure.
Pitkäaikainen revontuliennuste kertoo, että lokakuun 7. päivän tienoilla on lyhyt jakso, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomea myöten. Voimakkaampi kausi on sitten vuorossa lokakuun 10. päivästä eteenpäin noin 5 vuorokauden ajan, jolloin voi kehittyä G1-luokan magneettinen myrsky. Tällöin kirkkaita ja loimuavia revontulia voitaneen nähdä koko maassa.

Voimakkain magneettikentän häiriö on odotettavissa lokakuun 24 päivänä, jolloin Kp-indeksi kohoaa lukemaan 6 ja seuraavana päivänä lukemaan 7. Tällaiset arvot merkitsevät G2- ja G3-luokan myrskyjä magneettikentässä. Jos ennuste toteutuu, silloin voitaneen nähdä erittäin kirkkaita ja loimuavia revontulia koko maassa ja Baltiassa asti. Parin vuorokauden kestoinen myrskytilanne menee nopeasti ohi ja ennustejakson kolme viimeistä vuorokautta ovat suhteellisen rauhallisia, vain maamme pohjoisosassa voidaan nähdä rauhallisia revontulia kaaria tai vöitä.


Radiovuon ennuste. Kuva ©Kari A. Kuure, lähde SWPC.
Radiovuon ennuste kertoo Auringon aktiivisuuden tilasta. Mitä enemmän havaitaan radiovuota, sitä enemmän Auringon pinnalla nähdään flare-purkauksia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.