perjantai 27. lokakuuta 2017

Revontuliennuste 27.–30.10.2017

Vain vähäisi revontulia on mahdollisuus nähdä tulevina öinä.
Kuva ©Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut vähäistä. Taustakohinaa voimakkaampia flarepurkauksia ei ole tapahtunut, ja aktiivisia alueita pilkkuineen on vain kaksi. Aurinkotuulen nopeus oli maksimissaan 607 km/s.

Maapallon geomagneettinen kenttä on ollut aktiivinen, Kp-indeksi saavutti arvon 4. IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimiarvo -5 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja on ollut kohtuullisesti, vuon maksimiarvo oli 2154 pfu.

Ennuste

Lähivuorokauden avaruussäähän vaikuttaa maapallon lähiavaruudessa tapahtuva muutos, maapallo siirtyy aurinkotuulen harvemmasta tiheämpään alueeseen. Hiukkastiheys kasvaa vielä tämän vuorokauden aikana noin kolmikertaiseksi, vuontiheyden arvoksi arvioidaan 15 ppcm3. Samaan aikaan aurinkotuulen nopeus putoaa noin 30 km/s. 

Aurinkotuulen tihentymän menee ohitse 29. päivän aikana ja maapallon lähiavaruuteen vaikuttaa harventunut aurinkotuuli. Tällöin voi olla mahdollista revontulien näkyminen ennustettua laajemmin vaikka Kp-indeksin ennuste ei sitä ennakoikaan.

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän vähäisenä koko ennustejakson ajan. On olemassa vain pieni mahdollisuus C-luokan flarepurkauksille. Maapallon magneettikenttä odotetaan pysyttelevän rauhallisessa tilassa koko ennustejakson ajan. Kp-indeksin maksimiarvo saavuttaneen lukeman 4 huomenna aamuyöstä.

Yö 27./28. Jos Kp-indeksi kokoaa ennustettuun arvoon, revontulia voitaneen nähdä koko maassa. Lapissa revontulet ovat kirkkaita, muodostaen useita kaaria ja vöitä sekä säteitä.. Pohjois-Suomessa revontulet ovat rauhallisia kaaria ja säteiden muodostuminen yleistä. Keski-Suomessa rauhallinen revontulikaari näkyy paljain silmin. Kaaressa voi esiintyä aika ajoin poimuilua ja säteiden muodostuminen on vähäistä. Etelä-Suomessa nähtäneen vähäistä revontulivaloa hyvin rauhallisena kaarena tai harsona.


Yöt 28./29. ja 29./30. ovat rauhallisia. Kp-indeksin maksimiarvo on 3 ja silloin rauhallisia revontulia nähdään Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat juuri ja juuri nähtävissä paljain silmin rauhallisena kaarena tai harsona. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.