sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Revontuliennuste 31.12.2023 – 3.1.2024


 

Maapallo on kohtaamassa aurinkotuulen tihentymän lähimmän seuraavan parin vuorokauden aikana. Tihentymän aikaan hiukkasnopeus on keskiarvossaan (noin 350 km/s) tai hieman sen alle ja tiheys noin kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Tällä kertaa tihentymään ei liity IMF-kentän suunnan vaihtumista, vaan se pysyttelee kohti pohjoista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maapallon kohtaaman magneettikentän suunta olisi kaiken aikaa pohjoiseen. Tällaisessakin tilanteessa aika ajoin magneettikenttä on vuoroin pohjoiseen ja vuoroin etelään, riippuen vähäisistä paikallisista vaihteluista, joita eri mallinnuksissa ei pystytä huomioimaan. Esimerkiksi tätä kirjoittaessani magneettikenttä on 4,17 nT (pohjoiseen), mutta 75 minuutin kuluttua se on -2.94 nT (etelään) ja lukiessasi tätä, kentän suunta ja voimakkuus on jotain aivan muuta.

Ennuste

Yö 31./1. on suhteellisen rauhallinen. Revontulet ovat todennäköisiä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa niiden mahdollisuus on suhteellisen hyvä mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään.

Yö 1./2. on edellistä yötä aktiivisempi. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvä jo alkuillasta lähtien. Etelämpänä Keski- ja Etelä-Suomessa niitä nähtäneen aamuyön aikana ainakin jossain määrin. Aivan etelärannikolla niiden mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö 2./3. näyttäisi muodostuvan rauhalliseksi aivan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, jossa revontulien mahdollisuus on tavanomainen. Muualla maassa revontulet eivät ole todennäköisiä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.