maanantai 23. lokakuuta 2023

Revontuliennuste 23. – 26.10.2023

Maapallon kohtaama aurinkotuulen nopeus on normaali 350 km/s. Maata mahdollisesti hipaisevat kaksi heikkoa CME-pilveä lähtivät Auringosta 19.10. ja saavuttavat maapallon radan tänään. Samoin 18. päivänä lähtenyt kategorian 3 halo CME saavuttanee maapallon tänään. Kaikki CME-pilvet suuntautuivat kuitenkin eri puolille Aurinko–Maa -linjaa, joten niiden yhdistymistä ei todennäköisesti tapahdu. IMF-kentän yleinen suunta on kohti pohjoista, joten todennäköisesti CMEt eivät aiheuta magneettikentässä minkäänlaisia häiriöitä. 

Yön 20./21.10.2023 aikana esiintyi revontulivyössä jaksollisia rakenteita, jotka muistuttivat säleaitaa Tampereelta katsottuna. Koko yön näkyneet revontulet tallentuivat Tampereen Ursan pohjoiskameraan ja video siitä on nähtävissä Tampereen Ursan kanavalla YouTubessa. Kuva © 2023 Tampereen Ursa ry.

 

Auringossa on neljä pilkkuryhmää ja ne kaikki on luokiteltu rauhallisiksi alfa- ja beeta-luokan ryhmiksi. Niille ennustetaan 5 – 10 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flarepurkauksia, jotka eivät juuri koskaan aiheuta Maan magneettikentässä häiriöitä tai edes radiokatkoksia korkeilla leveyksillä.

Ennuste

Yöt 23./24., 24./25. ja 25./26. ovat hyvin rauhallisia. Vain Lapissa on jonkinlainen mahdollisuus nähdä himmeitä revontulia. Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä. Etelämpänä revontulet eivät ole todennäköisiä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.