perjantai 20. lokakuuta 2023

Revontuliennuste 20. – 23.10.2023

Viime ennusteessa kerroin saapuvasta CME:stä. Se saapuikin mutta hieman etuajassa. Pilven vaikutuksen maapallon magneettikenttään eivät olleet kovinkaan merkittävät, mutta sen jälkipuolella oli harvemman aurinkotuulen alue, jossa hiukkasten nopeus kohosi nopeuteen ~450 km/s, kun se aikaisemmin oli ollut noin 300 km/s. Tämä tilanne sai aikaan himmeät revontulet, jotka tallentuivat Tampereen Ursan sääkameraan 18./19. päivän yönä. Aktiivisempia revontulia nähtiin Pohjois-Atlantin molemmilla rannoilla, niin Kanadassa kuin Norjassakin (SpaceWeather.com).

Kirkkaimmat revontulet yön 18./19. aikana nähtiin Tampereella aamuyöstä. Tosin pilvisyys esti suurimman osan ajasta niiden näkymisen. Kuva © Tampereen Ursa.
 

Lokakuun 17. päivänä norjalainen Rob Stammes, joka havaitsee maapallon magneettikentän tilaa magnetometrillään, havaitsi mielenkiintoisen ja harvinaisen ilmiön. Ilmiön harvinaisuutta kuvaa se, että tavallisesti ilmiö on havaittu lähinnä Auringon aktiivisuusminimin aikaan, ei maksimin aikana.

Kyse on magneettikentän matalataajuisesta värähtelystä (siniaalto), jonka taajuus oli 25 Hz. Ilmiötä kutsutaan ”jatkuvaksi pulsaatioksi” (Pulsation continuous – Pc). Stammesin laitteet mittasivat 0,1° magneettikentän suunnan heilahteluja noin 20 minuutin ajan. Värähtely luokiteltiin Pc3 -luokkaan, kun asteikko on viisiportainen. Jaottelu tehdään taajuuden mukaan ja näiden Pc-aaltojen värähtelyt alkavat 1 mHz:stä aina yli 10 Hz taajuusalueelle.

Jatkuvan pulsaation lisäksi on olemassa ”ohimeneviä pulsaatiota” ja magneettikentän itä-länsisuuntaista värähtelyä, jotka ovat epäsäännöllistä (Pi).

Ennuste

Tällä hetkellä maapallon lähiavaruuden avaruussää on rauhallinen. Aurinkotuulen nopeus on laskenut tavanomaiseen lukemaan (noin 350 km/s) ja hiukkastiheys on noin 2 ppcm3. IMF-kentän suunta vaihtelee etelän ja pohjoisen välillä, muutama nT suuntaansa. Tällä hetkellä ei ole tiedossa mahdollisia CME-pilviä, jotka tulisivat vaikuttamaan maapallon magneettikentän tilaan lähivuorokausina.

Yö 20./21. ja 21./22. ovat tavanomaisia. Revontulet ovat todennäköisi Lapissa ja Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessa ne ovat mahdollisia etenkin aamuyön tunteina. Etelämpänä revontulien näkymisen todennäköisyys on pieni ja etelärannikolla lähes olematon.

Yö 22./23. näyttäisi muodostuvat hyvin rauhalliseksi, jolloin revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niiden todennäköisyys on pieni mutta ei olematon.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.