keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Revontuliennuste 18. – 21.10.2023

Lähiavaruuden avaruussäässä on odotetavissa hieman muutoksia. Pari pientä CME-pilveä on tulossa kohti Maata. Ensimmäinen niistä saavuttaneen maapallon radan 19. päivän iltayöstä, jolloin hiukkastiheys kasvaa merkittävästi. Tämä aiheuttanee häiriötilan magneettikenttään varsinkin, kun samaan aikaan IMF-kentän suunta on kääntymässä pohjoiseen. Suunnan muutos saattaa kuitenkin hieman vaimentaa mahdollisia revontulia.

Toinen CME on tulossa noin vuorokautta myöhemmin ja se näyttää olevan heikompi kuin ensimmäinen mutta yhdistettynä edellisen yön mahdolliseen häiriöön, tästäkin yöstä voi muodostua hyvin mielenkiintoinen.

Ennuste

Yö 18./19. on vielä hyvin rauhallinen. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö 19./20. on revontuliyö jo alkuillasta lähtien. Ennustettu Kp-indeksi lähtee nousuun jo iltapäivällä ja ensimmäiset revontulet nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa heti iltahämärässä, kun taivaan kirkkaus on tummunut riittävästi. Etelämpänä jouduttaneen odottelemaan iltayöhön ennen kuin revontulet alkavat näkyä Keski- ja Etelä-Suomessa. Magneettinen häiriötila saavuttaneen juuri ja juuri G1-tason yön aikana ja revontulitoiminta jatkuneen aamuun asti. Aivan etelärannikolla voi olla mahdollisuus nähdä revontulia myrskyn aktiivisimpina hetkinä.

Yö 20./21. mennään sitten jälkimaininkien mukaan. Illan pimetessä magneettikenttä voi olla vielä rauhaton, joten revontulia on odotettavissa Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien näkymien on mahdollista, mutta se riippuu siitä kuin nopeasti magneettikentän rauhoittuminen ottaa aikaa. Varsinkin jälkimmäisen heikon CME-pilven saapuminen voi muuttaa koko ennusteen päinvastaiseksi. Ennusteen epävarmuus on siis melkoisen suuri.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.