tiistai 3. lokakuuta 2023

Revontuliennuste 3. – 6.10.2023

Spaceweather.com sivusto julkaisi tänään mielenkiintoisen artikkelin Auringon aktiivisuudesta eri pallonpuoliskoilla. Elo- ja syyskuussa pohjoinen pallonpuolisko on ollut kaksi kertaa niin aktiivinen kuin eteläinen pallonpuolisko, ja koko vuoden aktiivisuus on ollut noin 50 % suurempi pohjoisella kuin eteläisellä pallonpuoliskolla. Ilmiö on ollut tunnettu jo 1800-luvun loppupuolelta asti (Spoerer ja Maunder). Ilmiö näkyy selkeästi myös 1970-luvun jälkeen olleissa auringonpilkkujaksoissa. Ilmiö näyttäisi tuottavan kaksihuippuisia aktiivisuus maksimeita ja näin tapahtunee nykyisen (no 25) auringonpilkkujakson aikana.

 

Kaaviossa vihreät alueet viittaavat Auringon pohjoisen pallonpuoliskon ja punaiset alueet eteläisen pallonpuoliskon voimakkaampaan aktiivisuuteen. Kuva SILSO.

Ennuste

Lähivuorokausien avaruussäässä ei tapahdu kovinkaan suuria muutoksia. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on tasaista, joten sen kohtaaminen ei vaikuta kovinkaan voimakkaasti maapallon magneettikenttään.

Yöt 3./4., 4./5. ja 5./6. ovat kaikki rauhallisia. Ennustettu Kp-indeksi, joka kuvaa magneettikentän tilaa, pysyttelee matalissa lukemissa öiden aikana. Päivällä lukemat voivat olla hieman korkeampia, mutta ne eivät vaikuta öiden revontulitilanteeseen. Himmeitä ja rauhallisia revontulia nähtäneen Lapissa ja ehkä ajoittain Pohjois-Suomessa (jos pilvisyystilanne sen mahdollistaa). Muualla revontulia tuskin nähdään, jos avaruussää pysyy ennusteen mukaisena.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.