maanantai 25. syyskuuta 2023

Revontuliennuste 25. – 28.9.2023

Auringon pilkkualue AR 13435 on edelleen aktiivinen ja siinä on tapahtunut lukuisia flarepurkauksia parin viimevuorokauden aikana. Lisäksi se sijaitsee juuri sellaisella alueella, josta sillä on erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa purkauksillaan maapallon magneettikentän tilaan. Kenttä on ollut erittäin rauhaton viimevuorokausina. Ryhmälle ennustetaan 10 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus ja protoni-ilmiöitä. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana protonivuo onkin ollut selvästi (10×) taustaa tiheämpi 10 MeV energiatasolla.

Tänään kello 5.18 Suomen aikaan aurinkotuulen tiheys nousi äkisti yli kaksinkertaiseksi ja on siitä lähtien ollut nousussa. Tällä hetkellä se on noin kolminkertainen aikaisempaan verrattuna. Näyttää siltä, että maapallo on kohdannut pienehkön CME-pilven, mahdollisesti sen, jonka on laskettu saavuttavan maapallonradan vasta huomenaamuna. Kp-indeksin reaaliaikainen lukema onkin kohonnu G1-luokan myrskylukemaan Kp=5.

Jos CME-pilven kohtaamisesta on kysymys, alla oleva ennusteen epätarkkuus on suurehko, varsinkin jos maagneetinen myrsky jatkuu iltaan asti. Revontuliharrastajien tulisikin olla illalla ja ensi yönä varuillaan ainakin niillä alueilla, joilla on selkeää.

Ennuste

WSA-ENLIL-mallinnus osoittaa pienehkön CMEn törmäävän maapallon magneettikenttään 26. päivän aamuna. Törmäys aiheuttanee jonkin verran rauhattomuutta magneettikentässä, joka korkeilla leveysasteilla voivat muodostua myrskyksi. Mahdollinen myrsky ei kuitenkaan ole pitkäkestoinen ja vaimenee iltaan mennessä.

Yö 25./26. on tavanomainen. Ennustettu Kp-indeksi kohonnee lukemaan 4-, jolloin revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat mahdollisia, mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on huomattavasti vähäisempi.

Yöt 26./27. ja 27./28. ovat ensimmäistä yötä rauhallisempia mahdollisesta CME-pilven kohtaamisesta huolimatta. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa, muualla niitä tuskin nähdään. Viimeinen yö on todennäköisesti myös Pohjois-Suomessa revontuleton.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.