maanantai 18. syyskuuta 2023

Revontuliennuste 18. – 21.9.2023

Maapalloa kohti tuleva CME näyttä eilistä ennustetta tiheämmältä ja sen magneettikenttään törmääminen näyttäisi tapahtuvan aamuyöstä Suomen aikaa. Lähiavaruuden hiukkastiheys lähtee kasvuun ensiyönä noin kello 2 ja maksimin se saavuttaa noin kello 4 aikoihin. Tämän jälkeen tiheyden ennustetaan laskevan niin hitaasti, että lähtötilanne saavutetaan vasta 20. päivänä illalla.

Revontulet 18.9.2023 kello 4.28.15 Tampereella. Kuva © Tampereen Ursa ry.

 

Ennuste

Yö 18./19. G1-luokan magneettinen myrsky kehittyy nopeasti aamuyöllä. Myrskyn voimakkuus kasvaa siten, että se saavuttaa G2-luokan 19. päivän aikana. Kirkkaita ja aktiivisia revontulia on siis odotettavissa aamuyön tunteina aina aamuhämärään asti koko maassa.

Yö 19./20. Magneettinen myrsky jättää jälkeensä hitaasti rauhoittuvan magneettikentän. Revontulet ovat mahdollisia suurimmassa osassa maata heti illan pimennyttyä. Niitä voitaneen nähdä kuitenkin koko yön ajan Etelä-Suomesta pohjoiseen alueella. Jos sää on selkeä horisonttiin asti ja pohjoisessa olevat revontulet ovat kirkkaita, niin ne voivat näkyä etelärannikolla hyvin lähellä pohjoista horisonttia.

Yö 20./21 on jo keskimääräinen revontuliyö, jolloin revontulet ovat todennäköisiä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niiden mahdollisuus vähenee, eteläisimpien tulien näkyessä Keski-Suomen taivaalla.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.