torstai 14. syyskuuta 2023

Revontuliennuste 14. – 17.9.2023

Tiistaina 12. syyskuuta maapallon magneettikenttään iskeytyi CME-pilvi, joka aiheutti G2-luokan magneettisen myrskyn ja Suomenkin taivaalla nähtiin seuraavana yönä hienoja revontulia. Spaceweather.com -sivusto kuvaili tiedotteessa saapunutta pilveä termillä ”stealthy CME”, jonka voitaneen suomennettuna tarkoittavan ”häive CME-” tai ”salaperäien CME-pilvi”. Avaruussään ennusteissa pilviä ei näkynyt, vaikka jälkeenpäin sen todettiin olleen suhteellisen kirkas, joka sinkoutui avaruuteen syyskuun 8. päivänä. Tiistain ja keskiviikon välisen yö revontulista tehtiin Taivaanvahtiin kaikkiaan 11 raporttia.

Tällä hetkellä WSA-Enlil mallinnuksessa näkyy tasaista avaruussäätä tulevien vuorokausien ajan. Maapallon kohtaava aurinkotuuli on harvaa koko ennustejakson ajan.

Ennuste

Yö 14./15. näyttäisi muodostuvan rauhalliseksi. Vain aamupuolella yötä, pari tuntia ennen auringonnousua Kp-indeksi ennustaa lukemaan 4, joka mahdollistaisi revontulien näkymisen Etelä-Suomen leveydelle asti. Tilanne jatkuu muuttumattomana myös seuraavan kolmen tunnin ajan mutta aamupäivällä indeksin lukemat painuvat alempiin lukemiin.

Yöt 15./16. ja 16./17. ovat sitten rauhallisempia, indeksilukema pysyttelee lähempänä kahta kuin kolmea. Tällaisessa tilanteessa revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja joissakin tapauksissa Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.