sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Revontuliennuste 17. – 20.9.2023

Auringossa on kuusi aktiivista pilkkualuetta, joista yksi, AR 13229, näyttää olevan potentiaalinen voimakkaan flarepurkauksen aiheuttaja. Viimevuorokauden aikana ryhmä on tuottanut kaksi M-luokan flarepurkausta. X-luokan flaren mahdollisuus on 5 % ja protoni-ilmiöiden tuottamiseen on 10 % mahdollisuus. ENLIL-mallin mukaan ensiyön aikana maapallo kohtaa CME-pilven, jonka vaikutus magneettikentässä ei (ehkä) ole kuitenkaan kovinkaan voimakas.

Tapio Sarpola © otti tämän kuvan revontulista Kemijärvellä 14.9.2023 kello 22.03.

 

Ennuste

Yö 17./18. muodostunee tavanomaiseksi revontuliyöksi. Revontulet ovat todennäköisiä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski- ja Etelä-Suomessa ne ovat mahdollisia mutta etelärannikolla niitä ei kuitenkaan nähdä. Ennustetut Kp- ja K-indeksi pysyttelevät maltillisissa lukemissa, joskin CME-pilven kohtaaminen tuo tähän ennusteeseen jonkin verran epätarkkuutta. Näin ollen revontulien havainnoinnista kiinnostuneiden pitäisi tarkasti seurata netissä olevien revontulikameroiden kuvatarjontaa.

Yö 18./19. muodostunee edellistä yötä hieman aktiivisemmaksi, tosin vasta aamuhämärän aikaan. Revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomesta pohjoiseen, eikä Etelä-Suomen taivaalla näkyvät revontulet ole mahdottomia. Jos revontulia näkyy, etelärannikolla niiden näkymiselle ei kuitenkaan ole kovinkaan suuria mahdollisuuksia.

Yö 19./20. voi olla näistä öistä aktiivisin. Kp-indeksin ennustetaan saavuttavan päivän aikana magneettisen myrskyn lukeman tason, korkeimman lukeman ollessa 5+. Iltaa kohden mentäessä ennuste lukeman hieman alenevat, mutta magneettiset häiriöt voivat olla voimakkaita. Revontulia voitaneen nähdä jo heti illan pimentyessä Etelä-Suomea myöten ja etelärannikollakin on hyvät mahdollisuudet revontulien näkymiselle.

Tähän vuodenaikaan näkyvien revontulien ei tarvitse olla kovinkaan kirkkaita muodostuakseen näyttäväksi kokemukseksi. Kontrasti taustataivaan ja revontulien välillä voi olla suuri, joten hieman himmeämmätkin revontulet ovat näyttäviä. Kontrasti johtuu tietysti siitä, että maasta heijastuvan valon määrä on vähäistä koska valoa heijastavaa lunta ei vielä ole. Siis ilmiö on aivan sama kuin Linnunradan näkymisessä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.