sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Revontuliennuste 10. – 13.9.2023

Auringossa olevien pilkkuryhmien aktiivisuus on ollut viimevuorokausien aikana hyvin maltillista. Niissä on esiintynyt vain vähäisiä flarepurkauksia ja avaruuteen sinkoutuneet CME-pilvet ovat olleet pieniä eikä niitä ole tulossa kohti Maata. Näin ollen tulevien vuorokausien avaruussää maapallon lähiavaruudessa on hyvin rauhallinen. Ainoastaan aktiivinen alue AR 13423 voi tuottaa X-luokan flaren 5 % todennäköisyydellä. Sen sijainti tällä hetkellä on Auringon keskellä, joten jos siinä tapahtuu voimakas flarepurkaus ja siihen liittyvät CME-purkaus, niiden vaikutus maapallon magneettikentässä voi olla tuntuva.

Ennuste

Yöt 10./11. ja 11./12. ovat rauhallisia. Ennustetut Kp-indeksin arvot ovat matalia ja näin ollen revontulia voi odottaa näkyvän Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa. Muualla revontulia tuskin nähdään.

Yö 12./13. voi muodostua edellisiä öitä aktiivisemmaksi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4, jolloin revontulia voitaneen nähdä Etelä-Suomen pohjoisosassa. Etelärannikolla revontulia tuskin nähdään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.