maanantai 4. syyskuuta 2023

Revontuliennuste 4. – 7.9.2023

Revontulikausi käynnistyi räväkästi.  Kp-indeksi kohosi myrskylukemiin lauantaiaamuna ja seuraavana yönä saavutettiin jo Kp6- taso myrskyn voimakkuudessa. Valitettavasti pilvisyys peitti osassa maata revontulien näkymisen, selkeillä alueilla niitä kuitenkin nähtiin. Taivaanvahtiin tehtiin 13 havaintoilmoitusta sunnuntain aikana.

Tällaiset revontulet tallentuivat videokameraan Tampereella 4.9. kello 00.26 edellisen rovontuliyön jölkimainingeissa. Kuva © Tampereen Ursa.
 

Auringon aktiivisuus oli sunnuntaina merkittävästi koholla. Kaikkiaan kolme halo-purkaukseksi luokiteltua CME-pilveä sinkoutui avaruuteen. Halo-purkaus tarkoittaa CME-pilveä, joka tulee Maata kohti tai menee poispäin. Toistaiseksi WSA-Enlil mallit eivät sisällä näitä purkauksia, joten lähivuorokausien revontuliennusteeseen sisältyy tavallista suurempi epävarmuus.

Ennuste

Yöt 4./5., 5./6. ja 6./7. muodostuvat rauhallisiksi. Kp-indeksi odotetaan kohoavan ensimmäisenä yönä lukemaan 4- ja toisena lukemaan 3+. Viimeisen yön ennuste näitä lukemia matalampi. Revontulia voitaneen lähes varmuudella odottaa näkyvän Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on olemassa ensimmäisenä ja toisena yönä. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on jonkinmoinen ensimmäisenä yönä ja heikkenee sitten seuraaville öille. Etelärannikolla revontulien todennäköisyys on hyvin pieni.

Tilanne voi kuitenkin muuttua merkittävästi, jos sunnuntain CME-purkaukset tulevat kohti Maata. Silloin niiden kohtaaminen voi lisätä revontulien todennäköisyyksiä merkittävästi öiden 2 ja 3 osalta. Harrastajien tulisikin pitää silmällä avaruussään kehittymistä ja ennen kaikkea Tampereen Ursan revontulikameroiden kuvia. Revontulikameroita on myös Sodankylässä, Hankasalmella, Nyrölässä ja Kirkkonummella.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.