maanantai 1. toukokuuta 2023

Revontuliennuste 1. – 4.5.2023

Auringossa on kuusi pilkkualuetta, joista AR 3288 on luokiteltu beeta-gamma-deltaksi. Sille lasketaan 5 % todennäköisyys tuottaa X-luokan flarepurkaus ja/tai muu protoni-ilmiö seuraavan vuorokauden kuluessa. Toisin sanoen, pilkkuryhmä on suhteellisen rauhallinen ja edellisen vuorokauden aikana se on tuottanut neljä C-luokan flarepurkausta. Pilkkuryhmä koko on noin 400 ppm ja sen kasvu näyttää pysähtyneen. Tällä hetkellä Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla ei ole uusia pilkkuryhmiä näkyvissä ja pohjoisella pallonpuoliskolla olevat pilkkuryhmät näyttävät pysyttelevän beetta-luokassa. Näin ollen maapallon magneettikenttään vaikuttavia suurempia purkauksia ei ole odotettavissa pariin viikkoon.

Tampereen yön pimein hetki 1.5. kello 1.30 aikoihin. Kuten kuvasta näkyy, vain tähtitaivaan kirkkaimmat tähdet vielä näkyvät. Toukokuun alkupuolella taivaalta vielä näkyisi kirkkaimmat revontulet mutta niitä ei ole odotettavissa lähimmän viikon aikana. Kuvassa vasemmalla lähellä horisonttia oleva kirkas piste on Venus, jonka ylä ja alapuolella on näkyvissä heikko (halo)pilari. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yöt 1./2., 2./3. ja 3./4. Planetaarisen K-indeksin (Kp-indeksi) ennustetaan saavuttavan jokaisena yönä lukema 4. Tämä tuottaa mahdollisuuden revontuliin eteläistä Suomea myöten, mutta vaaleneva yötaivas rajoittaa niiden näkyvyyttä sitä enemmän mitä pohjoisemmassa havaintoja tehdään. Aivan etelärannikolla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni, mutta siellä yötaivas on vielä riittävän tumma repojen näkymiselle.

Pitkäaikainen ennuste (27 vrk) ei näyttäisi tuovan muutosta vallitsevaan tilanteeseen, joten näyttää siltä, että revontulien valokuvaajat voivat aloittaa laitehuoltonsa hyvillä mielin ja ilman pelkoa suuren revontulimyrskyn menettämisestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.