sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 28.11. — 1.12.2021

Heikko CME pilvi törmäsi maapallon magneettikenttään eilen hieman ennen puolta yötä. Se nosti hiukkastiheyttä noin viisinkertaiseksi ja sai aikaan magneettikentän häiriötilan. Kentän Bz-komponentti muutti suuntaa hyvin nopeassa tahdissa ollen kuitenkin suurimman osana aikaa kohti pohjoista. Tilanne on tätä kirjoittaessani akuutti mutta sen arvioidaan laantuvan vielä tämän vuorokauden puolella. CME-pilven jälkipuolella on harvan aurinkotuulen alue, joten odotettavissa on rauhallisia vuorokausia.


Ennuste


Yö 28./29 voi olla jonkin verran aktiivinen etenkin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Kp-indeksi vaihtelee lukemien 2 ja 3 välillä, mutta korkeiden leveyksien K-indeksin yöaikainen arvo on lukemassa 2. Näin ollen Lapissa ja Pohjois-Suomessa on odotettavissa himmeitä ja rauhallisia revontulia. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on vähäinen.

Yöt 29./30. ja 30./1. ovat edelleen rauhallisia. Molemmat indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa, joten vain Lapissa on mahdollisuus himmeiden revontulien näkymiselle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.