keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 3. — 6.11.2021

Auringossa tapahtui M1.7 -luokan flarepurkaus eilen (2.11.2021) pilkkuryhmässä AR 2891, joka sijaitsee suunnilleen Auringon keskilinjalla pohjoisella pallonpuoliskolla. Purkauksen voimakkain vaihe oli kello 2.50 UTC aikaa. Tämä purkaus aiheutti myös CME-purkauksen, jonka suunta on kohti Maata ja sen lasketaan törmäävän magneettikenttäämme tänään kello 21 (UTC) aikoihin.

CME-pilven hiukkastiheys on noin viisinkertainen ja aurinkotuulennopeus noin kaksinkertainen normaaliarvoihin verrattuna. Pilven suunta on enemmän Maata kohti kuin muutama vuorokausia sitten kohdatun edellisen merkittävän CME-pilven. Lähivuorokauden aikana odotetaan syntyvän vähäinen G1-luokan magneettinen myrsky, joka rauhoittuu seuraavien vuorokausien kuluessa.

Ennuste

Yö 3./4. Kp-indeksin lukemaan ennustetaan kohoavan lukemaan Kp5 kello 21 — 00 h UTC aikaan ja jatkavan samassa lukemassa seuraavien 6 — 9 tunnin ajan. Aamun tunteina lukemat sitten pienenevät. Korkeiden leveyksien K-indeksi lähtee myös kasvuun mutta alemmasta lukemasta (K3), jolloin korkeimmat lukemat saavutetaan vasta seuraavan päivän aikana. Aamuyön aikana K4 lukemia on odotettavissa. Jos ennustetut indeksien arvot toteutuvat, revontulia nähtäneen koko maassa viimeistään aamuyöstä. Lapissa jo illan pimetessä revontulet ovat mahdollisia.

Yö 4./5. Kp-indeksin odotetaan jälleen kohoavan lukemaan 5 keskiyön jälkeen ja hieman vähenevän aamua kohti mentäessä. K-indeksi puolestaan on yön aikana matalassa K3-lukemassa ja kohoaa päivän ajaksi korkeammalle, jopa lukemaan K5 asti. Lapissa voidaan jälleen odottaa kirkkaita revontulia jo illasta alkaen, mutta ne ovat Pohjois-Suomessa jonkin verran himmeämpiä. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta niiden kirkkaus ja aktiivisuus on matalahko.

Yö 5./6. on tulevista öistä rauhallisin. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimilukemaan Kp4 ja K-indeksi pysyttelee matalissa K3 -lukemissa. Revontulet ovat mahdollisia aina Keski-Suomea myöten, joskaan odotusarvo ei ainakaan Keski-Suomessa ole kovinkaan korkea. Lapissa revontulet ovat tavanomaisia.
Pitkäaikainen geomagneettinen ennuste. Kuva © Kari A. Kuure
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.