lauantai 13. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 13. — 16.11.2021

Auringon suhteellinen rauhallisuus tulee jatkumaan ennustejakson ajan. Maapallon kohtaama aurinkotuulen tiheys ja nopeus ovat laskusuunnassa ja vain pientä muutosta on odotettavissa 14./15. päivien välisenä yönä, jolloin vähäinen aurinkotuulen tihentymä tulee vastaa. Se nostaa hiukkastiheyttä mutta ei aiheuta magneettista häiriötä maapallon magneettikenttään. 

Parhaimmillaan tällaisia revontulia oli 8. marraskuuta (2021), jotka tallentuivat Tampereen Ursan pohjoiskameraan. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Vaikka Auringossa on lähes jatkuvasti pilkkuja, auringonpilkkujakson nousevalla reunalla pilkkuryhmät ovat yleensä pieniä ja niissä esiintyy harvoin kovin voimakkaita flare- ja CME-purkauksia. Näin ollen jo pitkään jatkunut vallitseva tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Kaikkein voimakkaimmat purkaukset tilastojen valossa esiintyvät vasta pilkkujakson maksimin jälkeen, joten suurta balalaikkashowta joudumme vielä odottelemaan.

Ennuste

Yöt 13./14., 14./15. ja 15./16.
ovat rauhallisia. Indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa (1 — 2), jolloin revontulia voitaneen nähdä lähinnä Pohjois-Lapissa. Etelämpänä ja Pohjois-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni, Keski- ja Etelä-Suomessa mahdollisuus on hyvin vähäinen magneettikentän ennustetun rauhallisuuden jatkuessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.