keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 10. — 13.11.2021

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on jonkin verran tihentynyt seuraavan vuorokauden aikana. Sen jälkeen aurinkotuulen tiheys putoaa normaalitasolle ja sen nopeus hieman kasvaa. Muutokset ovat kuitenkin sen verran vähäisiä, että ne eivät kovinkaan voimakkaasti vaikuta lähiavaruuden avaruussäähän ja magneettisia häiriöitä ei ole odotettavissa.

Ennuste

Yöt 10./11., 11./12. ja 12./13. ovat kaikki rauhallisia. Kp- ja K-indeksi pysyttelevät matalissa lukemissa ja revontulien mahdollisuus on tavanomainen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pieni.

Jos on pieni todennäköisyys revontulille, niin se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö revontulia voisi näkyä lainkaan. Jos sää on selkeä pohjoiseen horisonttiin asti, niin silloin revontulien alareuna voi näkyä hyvin lähellä horisonttia, vaikka itse revontulet ovat yli 600 km etäisyydellä. Korkeammalla olevat revontulet (punaiset ja siniset) voivat näkyä jopa tuhannen kilometrin etäisyydeltä, eli hyvä onnella Lapissa olevat revontulet voivat näkyä Etelä-Suomessa asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.