perjantai 19. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 19. — 22.11.2021

Auringossa on kaksi alfaluokan auringonpilkkuryhmää ja niiden todennäköisyys tuottaa C-luokan flare on alle 5 %. Myös Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla oleva korona-aukko on niin kaukana etelässä, että se ei juurikaan vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Niinpä näyttää siltä, että rauhallinen olotila jatkuu ja kovinkaan kirkkaita revontulia ei ole odotettavissa.

Ennuste

Yö 19./20. Kp- ja K-indeksien lukemat pysyttelevät matalissa lukemissa ja revontulia voitaneen nähdä Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on pieni.

Yö 20./21. Kp ja K-indeksien lukemat poikkeavat toisistaan. Kp-indeksin arvioidaan kohoavan lukemaan kp4 yön aikana heti alkuillasta alkaen. Sen sijaan korkeidenleveyksien K-indeksi pysyttelee matalassa < 2 lukemassa ja se kohoaa lukemaan k4 vasta aamu- tai keskipäivällä. Näin ollen näyttää siltä, että revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa, mutta etelämpänä todennäköisyys on hyvin pieni.

Yö 21./22. muodostuu edellistä rauhallisemmaksi. Kp-indeksin arvioidaan laskeva lukemaan Kp3 ja K-indeksi puolestaan lukemaan 2. Näin olleen himmeät revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Etelämpänä todennäköisyys on pieni. Jos jotain näkyy, niin himmeä vyö on mahdollinen.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.