tiistai 16. marraskuuta 2021

Revontuliennuste 16. — 19.11.2021

Aurinkotuulen tihentymä saapui maapallon radalle hieman etuajassa ja aiheutti jonkinasteisen magneettisen häiriön. Lapissa olevat revontulikamerat näyttävät tallentaneen aivan kelvollisia revontulia. Täällä etelämpänä pilvisyys on estänyt näkymän taivaalle.

Tästä eteenpäin maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa vaikkakin nopeudeltaan liki 700 km/s. Tilanne on eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevan korona-aukon aikaansaama. Aurinkotuulen nopeus kuitenkin hieman vähenee seuraavan kolmen vuorokauden kuluessa mutta muutoin ei ole muutoksia odotettavissa.

Ennuste

Yö 16./17. Kp ja K-indeksit ovat jonkin verran koholla (Kp4 ja K4) jonkin aikaa edellisen yön jäljiltä. Jos ennuste toteutuu, niin rauhalliset revontulet ovat mahdollisia Keski- ja Etelä-Suomea myöten. Lapissa revontulet ovat aktiivisempia.

Yöt 17./18. ja 18./19. ovat paluuta ”normaaliin”. Indeksit pysyttelevät matalissa (<2) lukemissa, joten revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja todennäköisiä Pohjois-Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Ennustejaksolla 28.11. on mahdollisuus jälleen revontuliin myös Tampereella. Kuva © Kari A. Kuure.


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.