keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Revontuliennuste 29.9. – 2.10.2021

Auringossa on neljä pilkkuryhmää, jotka ovat hyvin rauhallisia. C-luokan flarepurkauksia niille ennustetaan 1 – 5 % todennäköisyydellä. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on havaittu vain pari hieman yli C1.-luokan flarea.

Auringossa näyttää syntyneen kaksikin CME-purkausta, jotka yhdistyivät yhdeksi laajemmaksi rintamaksi matkallaan kohti maapalloa. Pilven ennustettu törmäysajankohta on 30.9./1.10. välisenä yönä johonkin aikaan. Törmäävä CME-pilvi on tiheydeltään kymmenkertainen normaaliin aurinkotuuleen verrattuna.
 

Ennuste

Yö 29./30. on rauhallinen. Molempien indeksien ennusteet kertovat matalista (<2) lukemista yön ajalle. Näin ollen himmeitä revontulia on mahdollista nähdä Lapissa. Muualla niiden todennäköisyys on vähäinen.

Yö 30./01. on selkeästi aktiivisempi kuin edellinen yö. Edellisen päivän aikaan korkeiden leveyksien K-indeksi kohosi lukemaan K3, joten jo illan pimentyessä Pohjois-Suomen leveydellä voitaneen nähdä himmeitä revontulia. CME-pilven törmättyä magneettikenttään, todennäköisesti selvästi aamupuolella yötä, indeksien lukemat nousevat nopeasti lukemaan 5. Tällöin kirkkaita ja aktiivisia revontulia pitäisi näkyä koko maassa aina aamuhämärään asti.

Yö 1./2. on jo rauhallisempi. Magneettinen häiriötila laantuu nopeasti edellisen päivän aikana ja illan hämärtyessä indeksit ovat jo matalissa lukemissa ja revontulien näkyminen muualla kuin Lapissa on epätodennäköistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.