maanantai 13. syyskuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 13.9. – 9.10.2021

Tämä revontuliennuste on lähes toisinto viimeviikon pitkäaikaisesta ennusteesta. Planetaarinen Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän matalissa lukemissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että revontulet olisivat epätodennäköisiä tulevan neljän viikon aikana, vaan sitä, että Aurinko on siirtymässä aktiiviseen tilaan. Siirtymästä johtuu korona-aukkojen väheneminen ja niiden koon pieneneminen, kaikkein aktiivisimpana aikana korona-aukkoja on yleensä vain napa-alueilla.

Tulevat viikot ovat rauhallisia, revontulia nähtäneen vain Lapissa. Kuva © Kari A. Kuure.

 Ennuste

Ensimmäiset kolme viikkoa (vk 37, 38 ja 39) ovat hyvin rauhallista aikaa. Ellei Auringossa tapahdu CME-purkausta ja jos se ei kulkeudu kohti maapalloa, niin silloin revontulia nähtäneen vain Lapissa.

Viimeisen viikon (vk 40) alussa näyttäisi olevan hieman suurempi mahdollisuus revontulille myös Lapin eteläpuolella. Indeksin odotetaan kohoava Kp4 lukemaan 5. lokakuuta aamupuolella yötä, sillä indeksi hienoista kasvua näyttäisi tapahtuvan jo edellisen vuorokauden puolella. Jos magneettinen häiriö syntyy ja ennusteen indeksilukema saavutetaan, niin silloin revontulia voitaneen nähdä Keski-Suomea myöten. 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.