lauantai 18. syyskuuta 2021

Revontuliennuste 18. – 21.9.2021

Edellisessä ennusteessa kerrottu magneettinen häiriö 17./18. yöksi osoittautui sitten hieman voimakkaammaksi kuin mitä odotettiin. Potsdamin Kp-indeksi kohosi kello 21 jälkeen lukemaan Kp5 ja puolenyön aikaan jo Kp5+ lukemaan. Nurmijärven mittausaseman kolmen tunnin K-indeksi kohosi lukemaan K6 puolenyön jälkeen (21.00 – 00.00 UTC).

Aamuyön aikana lukemat ovat pudonneet ja on nyt Kp3- . Tämä pieni magneettinen myrsky aiheutui aurinkotuulen tihentymän kohtaamisesta. WSA-ENLIL -ennusteen mukaan tilanne jatkuu akuuttina ja ensiyön aikana esiintyy lisää häiriöitä, kun pienehkön CME-pilven kärki osuu maapallon magneettikenttään. Sekin menee nopeasti ohi ja tilanne rauhoittuu tämän jälkeen.

Ennuste

Yö 18./19. on aktiivinen heti alkuillasta lähtien. WSA-ENLIL-ennusteen mukaan aurinkotuulen tiheys ja nopeus kasvavat, joten magneettinen myrsky on todennäköinen. Jos ennuste toteutuu, molemmat indeksit (Kp ja K) voivat kohota jopa lukemaan 6, mikä merkitsisi keskivoimakasta magneettista myrskyä. NOAA:n seuraavan vuorokauden ennuste kertoo kuitenkin vain magneettikentän rauhoittumisesta.

Tällaisessa tilanteessa ennusteen laatiminen on hyvin vaikeaa. Jos WSA-ENLIL-ennuste toteutuu ja indeksit kohoavat suuriksi, revontulia voidaan nähdä koko maassa. Jos taas CME-pilven törmäystä ei tapahdu (tai se on hyvin heikko) ja indeksit pysyvät matalissa lukemissa (jossa ne ovat nyt), revontulien todennäköisyys on tavanomainen Lapissa ja Pohjois-Suomessa, mutta etelämpänä hyvin vähäinen. Revontulibongarien tulisi olla kaiken varalta valmiudessa, jos sää selkenee edes osittain.

Yöt 19./20. ja 20./21. ovat rauhallisia. NOAA:n ennuste kertoo matalista Kp-lukemista molemmille öille, jolloin himmeiden revontulien näkyminen Lapissa on mahdollista. Muualla revontulien todennäköisyys on hyvin pieni.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.