Auringon aktiivisuus, huolimatta useasta hienosta pilkkuryhmästä, on ollut viime vuorokausien aikana hyvin maltillista. Vain kaksi C-luokan flarea havaittiin, niistä voimakkain C3.52 saavutti maksiminsa 9.9. kello 8.31 UTC aikaan. Tämä flare syntyi pilkkuryhmässä AR 2866, jossa purkauksen aikana oli kaikkiaan 29 erillistä pilkkua ja pinta-ala oli 500 ppm. Tätä voimakkaampi, C8.4 -luokan purkaus tapahtui tässä samassa ryhmässä 8.9. kello 17.30 UTC aikaan.
Tältä näyttivät suurimmat pilkkuryhmät AR 2866 ja AR 2868 viime perjantaina, kun viimeksi pystyin kuvaamaan Aurinkoa. Kuva © Kari A. Kuure. |
Tällä hetkellä tämä, samoin kuin kaikki muutkin aktiiviset ryhmät ovat kiertyneen Auringon länsireunalle ja vaikka niissä tapahtuisi voimakkaita CME-purkauksia, niin niiden vaikutus maapallon lähiavaruuden avaruussäähän on minimaalinen. Voimakkaat flarepurkaukset toki protoniryöpyillä voisivat saada aikaan ainakin radiohäiriöitä. Pilkkuryhmä ovat kuitenkin rauhoittumassa, joten kovin voimakkaita purkauksia ei ole odotettavissa. Pilkkualueille 2866 ja 2868 kyllä ennustetaan C-luokan flareja noin 65 % todennäköisyydellä.
Ennuste
Yöt 12./13., 13./14. ja 14./15. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Planetaarinen Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksi pysyttelevät lukeman 3 alapuolella. K-indeksin matalimmat lukemat (K1) ennustetaan saavutettavan Suomessa yöaikaan. Näin ollen himmeitä revontulia voitaneen havaita Pohjois-Lapissa, muualla revontulien todennäköisyys on hyvin vähäinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.