maanantai 20. syyskuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 20.9. – 16.10.2021

Auringon aktiivisuuden kasvu alkaa hiljalleen näkyä flarepurkausten ja niitä seuraavien CME-purkausten esiintymistiheyden kasvuna. Samaan aikaan Auringon pitkäaikaisten magneettisten rakenteiden merkitys revontulien aiheuttajana vähenee ja tämän neljän viikon ennusteen epätarkkuus kasvaa. Toistaiseksi eletään välivaihetta, jossa molempien magneettisten häiriölähteiden vaikutukset täytyy ottaa huomioon.

Tulevan neljänviikon aikana revontulet ovat mahdollisia muutamana yönä. Kuva © Kari A. Kuure.

 

Ennuste

Viikot 36 ja 37 ovat yleisesti jonkin verran aktiivisia. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa Kp3 mutta etenkin viikolla 37 jopa myrskylukemat (Kp5) on mahdollista. Aluksi revontulia nähtäneen Pohjois-Suomen leveyksiltä Lappiin, mutta toisella viikolla revontulia voitaneen nähdä koko Suomessa, jos ennustettu Kp5 lukemat esiintyvät Suomen yöaikaan. Ennustettu häiriötila kuitenkin jatkuu parin vuorokauden ajan, joten Keski-Suomen leveydellä revontulet ovat mahdollisia.

Viikot 38 ja 39 ovat sitten jo selkeästi rauhallisempia. Kummallakin viikolla yhtenä yönä on mahdollisuus revontulien näkymiselle Keski-Suomea leveydelle asti. Yöt ovat 4./5. ja mahdollisesti jompikumpi öistä 9./10. tai 10./11. On tietysti mahdollista, että lokakuu 10:lle päivälle ennustettu lukema Kp4 toteutuessaan sijoittuu Suomen päiväaikaan eikä revontulia näy kumpanakaan yönä.

Kp-indeksin yksittäinen kohonnut lukema (>=4) ilman sen ympärillä olevia perustason yläpuolella olevia lukemia (Kp3) ei käytännössä ennusta varsinaisesti revontulia, mutta jotka tietysti ovat mahdollisia.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.