keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Revontuliennuste 15. – 18.9.2021

Viimeisten parin viikon aikana Auringossa näkyneet ja näyttävän näköiset pilkkuryhmät ovat hiipuneet ja niiden jäännökset ovat kiertyneet Auringon länsireunana taakse. Uusia ei ole syntynyt ja korona-aukkokarttakin näyttää tyhjältä. Maapallon kohtaamassa aurinkotuulessa tapahtuu pieni tiheyden kasvu 17. päivän alkaessa ja pienen laskun jälkeen myös 18. päivän alkaessa. Jälkimmäiseen episodiin näyttäisi liittyvän myös selkeä aurinkotuulen nopeuden kasvu.

Ennuste

Yöt 15./16. ja 16./17. ovat rauhallisia. Indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa ja vain Pohjois-Lapissa on tavanomainen mahdollisuus nähdä himmeitä ja rauhallisia revontulia. Muualla revontulien mahdollisuus on häviävän pieni.

Yö 17./18. voi olla selkeästi aktiivisempi kuin edelliset yöt. Indeksit kohoavat iltapäivän ja illan kuluessa lukemiin Kp4 ja K4. Toteutuessaan se merkitsisi revontulien kasvanutta todennäköisyyttä aina Keski-Suomen leveyksille asti. Tällöin revontulia pitäisi bongata heti alkuillasta lähtien, sillä tilanteen ennustetaan rauhoittuvan yön aikana ja 18. päivän aamuna ollaan jo K3-lukemassa. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulien näkyminen on todennäköisintä ja niitä voi näkyä aina aamuhämärään asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.