maanantai 27. syyskuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 27.9. –23.10.2021

Auringossa on viisi pientä ja hyvin rauhallista pilkkualuetta, joista osasta on jo pilkut kadonneet. Toistaiseksi Auringossa ei odoteta tapahtuvan merkittäviä flarepurkauksia ja se näkyy myös tässä pitkäaikaisessa ennusteessa.

Pitkäaikainen ennuste ei juurikaan lupaile revontulia lähiviikkoina. Kuva © Kari A. Kuure.


Ennuste

Viikot 39 – 42 ovat lähtökohtaisesti hyvin rauhallisia. Kp-indeksi nousee satunnaisesti ja lyhytaikaisesti maksimissaan lukemaan 4. Jos näin käy yöaikaan, niin silloin revontulia voidaan nähdä Keski-Suomen leveyksillä. Ehkä lupaavin tällainen tapahtuma on viikon 42 alkupuolella, jolloin Kp-indeksi on nousussa jo vuorokautta ennen ja rauhoittuminen kestää pari vuorokautta. Muutoin revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa.

Auringon aktiivisuus on jo selvässä kasvussa, joten edellä kerrotun ennusteen lisäksi on otettava huomioon aktiivisuuden kasvun mukanaan tuomat ilmiöt kuten flarepurkaukset ja etenkin CME-pilvet. Niiden ajautuessa maapallon lähiavaruuteen, voi syntyä magneettinen häiriö tai -myrsky, joka ovat ennustettavissa jonkinlaisella tarkkuudella vain parivuorokautta ennen tapahtumaa. Nämä voivat aiheuttaa hienojakin revontulia koko maahan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.