perjantai 24. syyskuuta 2021

Revontuliennuste 24. –27.9.2021



Auringossa on useampia auringonpilkkuryhmiä, jotka eivät kuitenkaan ole kovin suuria. Suurin näistä on AR 2871 eteläisellä pallonpuoliskolla, mutta se tuntuu olevan rauhallinen. C-luokan flarelle annetaan noin 35 % todennäköisyys. Pohjoisella pallonpuoliskolla oleva AR 2872 on edellistä pienempi mutta sille ennustetaan flaren todennäköisyydeksi noin 40 %. Loput auringonpilkkualueet tuskin tuottavat voimakkaita flarepurkauksia. 

Näin hienoja revontulia nähtiin 22.9.2021 Tampereella kello 3.19 Suomen aikaa. Aiemmin yöllä revontulet olivat himmeitä ja kirkkaana kuutamoyönä ehkä juuri ja juuri paljain silmin näkyviä. Kuva © Kari A. Kuure / Tampereen Ursa ry.




Ennuste

Kp-indeksinennustetaan olevan 24./25. ja 25./26. öinä matala, lukemissa Kp2 – Kp3. syyskuun 26. päivän Kp-indeksi pomppaa hyvin nopeasti lukemaan Kp5 ja laskee siitä hieman aamua kohti mentäessä.

Korkeiden leveyksien K-indeksi kohoaa jo tämän päivän aikana lukemaan K5 mutta rauhoittuu hieman iltaa kohti mentäessä ja aamupuolella yötä saavutetaan lukemat K1 – K3. Yö 25./26. on hyvin rauhallinen (K1 – K2) mutta sitten 26. päivän aikana K-indeksikin kohoaa nopeasti lukemaan K6 ja on laantumaan päin aamupuolella yötä.

Yö 24./25
. on jonkinlainen revontuliyö illasta alkaen ja heikkenee aamua kohti siirryttäessä. Revontulia nähtäneen Pohjois-Suomen leveyksiltä Lappiin. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on selvästi pienempi, vaikkakaan ei aivan olematon.

Yö 25./26. on hyvin rauhallinen. Himmeitä revontulia nähtäneen Lapissa tai jopa vain Pohjois-Lapissa. Pohjois-Suomessa on pieni revontulien mahdollisuus ja etelämpänä mahdollisuus on hyvin vähäinen.

Yö 26./27. voi olla hyväkin revontuliyö ainakin alkuillasta mutta revontulitoimintaa voidaan nähdä aina aamuyön tunneille asti. Jos ennustettu K6 toteutuu 26. päivän aikana, sen jälkivaikutukset voivat ulottua yöhön asti ja revontulia nähtäneen Keski-Suomen leveyksillä. Tämä yön osalta kuitenkin revontuliharrastajien tulisi seurata tuoreimpia ennusteita ja ennen kaikkea reaaliaikaisten revontulikameroiden kuvatarjontaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.