maanantai 29. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 29.1–1.2.2018

Ei vieläkkään revontulia Pirkanmaalle!
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejaksolla vain Pohjois-Lapissa voitaneen nähdä himmeitä revontulia edes jonkinlaisella todennäköisyydellä!

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä, pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Auringon koronaan on syntynyt heikko aukko, jonka napaisuus on negatiivinen (sama kuin Auringon etelänavalla, magneettisesti pohjoisnapa). Sen sijainti on sellainen että korona aukossa oleva nopea aurinkotuuli on kohdannut maapallon magneettikentän parin viime vuorokauden aikana.

Korona- aukko siirtyy tulevina vuorokausina pois tästä asemasta ja maapallo kohtaakin 31 päivän alkaessa aurinkotuulen tiheämmät mutta samalla hitaammat osat. Korona-aukon 600 km/s hiukkasnopeudesta on jo tullut alaspäin ja 31. päivänä aurinkotuulen nopeus on pudonnut tavanomaiseen 400 km/s. Heikkoja CIR-ilmiöitä voi esiintyä ennustejakson ensimmäisen vuorokautena.

Aurinkotuulen maksiminopeus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 420 km/s. IMF-kentän voimakkuus oli maksimissaan 5 nT ja eteläsuuntaisen kentän voimakkuus oli -4 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien määrä geosynkronisen radan etäisyydellä oli hyvin matala, vuo oli 186 pfu. Kp-indeksi on ollut 2–3 lukemissa.

Ennuste

Kp-indeksin ennuste kolmelle seuraavalle vuorokaudelle ei tuo mitään uutta: indeksin lukema vaihtelee 2–3 lukemien välillä.

Yöt 29./30.1. ja 30./31.1. ovat hyvin rauhallisia. Kp-indeksin lukema saavuttaa maksimiarvon 3 keskiyön tienoilla tai aamuyöstä ja tällöin revontulia voitaneen odottaa näkevänsä Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Elektronien vähäinen määrä tekee niistä kuitenkin hyvin himmeitä.


Yö 31.1./1.2. on edellisiä öitä rauhallisempi. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimiarvoon 2 ja tämä merkitsee vain himmeitä revontulia Lapissa, mahdollisesti vain Pohjois-Lappiin, sillä jos elektronien määrä pysyy lähiavaruudessa vähäisenä, kirkkaita reposia on turha odotella. Muualla maassa revontulien mahdollisuus on lähes olematon. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!